Angolnabőr

Gyűlöletpropaganda és levéltári kamukutatások

PUBLICISZTIKA - LXII. évfolyam, 25. szám, 2018. június 22.

A Pesti Srácok elnevezésű valami, revolverizé – amelynek Huth Gergely nevű főszerkesztője újabban napi- és hetilapok megszűnése felett örvendezik – időről időre megtámad valakit. Egyik szerzője az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (továbbiakban: Levéltár) szokott ülni: kutat. Mező Gábor (továbbiakban: M. G.), aki mellesleg a Hankiss Ágnes által vezetett Hamvas Intézet munkatársa, leleplezőnek szánt cikksorozatot írt apámról. Annak, aki közszereplésre vállalkozik, sokat el kell viselnie, ám az utolsó rész most egészen meglepőre (még saját kontextusában is meglepően gusztustalanra) sikeredett, akárcsak a nyomában a kormánypropagandában megjelenő hírformájú hazugságok. Arra a kérdésre viszonylag röviden lehet válaszolni: jellemtelenség-e bárkit a családtagjaival, például a halott édesanyjával támadni? Igen, az. Ezt legbelül talán még az is tudja, aki pénzért és/vagy a hatalomból odadobott koncért tesz ilyet. Nem szükséges sokat magyarázni. Ám nemcsak emiatt írom ezt a cikket, hanem amiatt is, mert ez a történet jól jelzi, mi az alapvető probléma az állambiztonsági iratok kutathatóságával. Van-e gond azzal, ha valaki egy ma is elzártnak gondolt irattárra hivatkozva úgymond kutatóként hazudozhat? Igen, van, számos is, és ezt érdemes elmondani ennél hosszabban. Elsősorban nem M. G. személye a fontos, hanem a jelenség, amit megtestesít. Az alábbiakban az általa végzett tevékenységet kutatásnak fogom nevezni, mivel úgy tűnik, hogy M. G. tudományos kutatóként van jelen a Levéltárban, és ebben a minőségében is publikál. A kutatóknak a jelenlegi jogi szabályozás ma előjogokat biztosít az állampolgárokkal vagy például a valódi újságírókkal szemben is (s ahhoz, hogy valaki kutatónak számítson, lényegében nem kell több, mint egy kutatási terv, illetve egy ajánlás valamely intézményvezetőtől, valakitől vagy akárkitől).

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.
LVIII. évfolyam, 18. szám, 2014. április 30.
LVIII. évfolyam, 13. szám, 2014. március 28.
Élet és Irodalom 2024