Évkönyv a magasban

KÖNYVKRITIKA - AZ ÉS KÖNYVE - LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.

Az ÉS könyvbe áprilisban – Rainer M. János szerk.: Elit és konfliktus – tanulmányok. Magyarország a jelenkorban. Évkönyv XXVIII. Budapest, 1956-os Intézet Alapítvány – Kronosz Kiadó, Budapest–Pécs, 2023, 368 oldal, 3950 Ft

Amiképp az tudható, 1989. június 17-én, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének másnapján döntöttek tekintélyes civilek, köztük egykori 56-osok a megalapításáról, és ez a lépés személyes hitvallásukból, küldetésükből következett. Az 56-os Intézet így szinte egyidőben született meg a magyar demokráciával. S mondhatnánk, hogy megszüntetése pedig egybeesik a demokrácia felszámolásával, de… – és ezt a mondatot most nem, csak később zárom le. Miután a kormányzati akarat az intézetet végül a Veritashoz taszította, mindenki távozott onnan. Ám más-más intézményekhez kerülve vagy az intézmények világán kívülre rekesztve is fenntartották intellektuális, alkotói közösségüket. Azóta konferenciarészvételek és tanulmánykötetek jelzik s fémjelzik a székhely nélkül, immár csak alapítványi formában létező intézet, tudományos műhely és közösség létét.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 25. szám, 2018. június 22.
LVIII. évfolyam, 18. szám, 2014. április 30.
LVIII. évfolyam, 13. szám, 2014. március 28.
Élet és Irodalom 2024