Fejtő a mégiscsak?

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 21. szám, 2018. május 25.

Bartus Tamás–Soós Eszter Pet­ronella: A mégiscsak szociál­de­mokrata. Kossuth Kiadó, Bu­da­pest, 2017, 174 oldal, 3200 Ft

Bartus Tamást és Soós Eszter Petronellát dicséret illeti a szándékért, a Kossuth Kiadót, Fejtő írott örökségének letéteményesét a megvalósításért. További dicséret helyett inkább a könyv problematikus vonatkozásait sorolom fel.

A két szerző Fejtő életútját, gondolatait a huszadik századi magyar történelem koordináta rendszerébe próbálja beilleszteni. Tény az, hogy Fejtő élete végéig magyarul (is) gondolkodott és hol keveset, hol többet magyarul (is) írt, publikált. De életművének számottevő, súlyos része francia nyelven, a francia (olasz, angol, japán, stb.) olvasónak szánva keletkezett. Magyarországon kiadott könyvei kivétel nélkül a francia eredeti általában változatlan, néhány esetben a magyar olvasó számára megtoldott, átdolgozott változatai. Ugyanez vonatkozik a Mégiscsak szociáldemokrata szerzői által részletesen elemzett politikai nézeteire is.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 27. szám, 2018. július 6.
LIX. évfolyam, 43. szám, 2015. október 22.
LIX. évfolyam, 9. szám, 2015. február 27.
Élet és Irodalom 2024