Német és magyar

VISSZHANG - LXI. évfolyam, 34. szám, 2017. augusztus 25.

Két hetet töltöttem Németországban. Leonbergben, Tübingenben, Stuttgartban jártam, és útközben áthaladtam a fél országon. Szeptemberben választások lesznek. A kampányplakátok nem tolakodók, inkább diszkrétek. Egyik jelöltnek sincs kiszúrva a szeme, nem kapott egy sem Hitler-bajszot, nem tépkedték meg és szórták le festékkel. Tartalomban, mennyiségben, méretben visszafogottak. Nincs politikai óriásplakát. Minek is? Angela Merkel és Martin Schultz óriásplakát nélkül is óriás.

Felmérést végeztek német tanárok között: vajon előítéletesek-e egyes keresztnevek viselőivel szemben, mielőtt személyesebb tanár–diák viszony alakulna ki. A kutatás megrendelőjének prekoncepciója az volt, hogy talán az arab vagy török nevek viselői induló hátrányban lesznek. A vizsgálat meglepő eredményt hozott. Az a keresztnév, melynek viselője a mélyebb emberi kapcsolat kialakulása előtt leginkább számíthat előítéletre: Kevin.

Az Index nevű igényes online újság sportrovata a magyar labdarúgó Nemzeti Bajnokságot módszeresen Bóhócbajnokságnak nevezi. Nagy kár. Legelébb: sértő a bohócokra nézve. A bohócé kihalóban lévő, igényes, komoly hivatás. Másrészt. Bármilyen furcsa is, a magyar labdarúgás kicsiny és fogyatkozó szurkolótáborában nem kizárólag trágár, rasszista, bunkó barbárokat találunk. Akadnak kulturált szurkolók is, akik, olyan, amilyen, figyelemmel kísérik a magyar focit. Nagy kár őket sérteni vagy akár csak bosszantani. Harmadszor. Nem a labdarúgás az egyetlen Magyarországon, ami csapnivaló. A röplabda, ökölvívás, gyeplabda sem jobb. Hogy egy focista hasonló vagy gyengébb teljesítményért tízszer annyi bért kap, mint egy röplabdázó – ez ugyan nagyon igazságtalan, de nem a bohócok és nem is a kulturált szurkolók tehetnek róla.

Az ÉS Visszhang rovatában Óvár I. Tamás írása első felében arról elmélkedik, ma Európa-szerte hiánycikk a karizmatikus politikus. Erről egy, a Kossuth Rádiónak pár éve nyilatkozó dán interjúalany szavai jutnak eszembe. Dániának az elmúlt ötven évben, hál’ istennek, egyetlen nagy politikusa sem volt.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 17. szám, 2024. április 26.
LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVII. évfolyam, 14. szám, 2023. április 6.
Élet és Irodalom 2024