Az emlékeztetés mestere

Claude Lanzmannról, a Shoah című világhírű film rendezőjéről, a francia Becsületrend főtiszti kitüntetettjéről

FEUILLETON - LV. évfolyam 45. szám, 2011. november 11.
Tőle tanultuk meg a soá szót. Az ezerkilencszáznyolcvanas évek közepén sokan akkor hallottuk először ezt a különös, idegen hangzást, melyről fogalmunk sem volt. Ezért a hallatán nem is gondoltunk semmire. Később azután a lakásokon tartott titkos vetítéseken alaposan belénk égetődött; megértettük rögtön, hogy mindaz, amit addig holokausztként tudtunk, más oldalát is meg tudja mutatni. Claude Lanzmann, ez a megszállott filmes több mint kilencórás művel jött elő; akkor, amikor kutatók, történészek, újságírók, filozófusok már nagyon sok mindent föltártak ebből a borzalmas múltból.
Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 22. szám, 2022. június 3.
LXVI. évfolyam, 20. szám, 2022. május 20.
LXVI. évfolyam, 17. szám, 2022. április 29.
Élet és Irodalom 2022