Nyílt levél Járóka Líviának

VISSZHANG - LIV. évfolyam 39. szám, 2010. október 1.

Tisztelt Képviselő Asszony!

Az Európa Tanács európai roma stratégiát tárgyaló szeptember 16-i ülésén a következő kijelentést tette: „Az európai romák többsége társadalmi kirekesztésének legfőbb okát nem a rasszizmusban vagy a diszkriminációban, hanem több történelmi és gazdasági tényező egymásra hatásában kell keresni. A stratégia célközönségének definícióját tehát nem az etnikai, hanem közös gazdasági körülmények alapján kell meghatározni, és a földrajzilag koncentrált mélyszegénység enyhítését kell megcélozni, a hátrányos mikro-régiókban élő romákat és nem romákat pedig azonos módon kell kezelni."

Tudtommal az Európai Parlament képviselői közül Ön az egyedüli roma, így e témában véleménye külön súllyal bír. Ha Ön azt állítja, hogy Európa-szerte - de különösen a mi régiónkban - a romákat nem diszkriminálják és nem sújtják rasszista előítéletek, úgy kollégái szemében legitimitást kaphat a tények ordító tagadása. Ezek szerint nem gyilkoltak meg itthon hat romát, köztük egy ötéves kisfiút, nem jutott be a magyar Országházba harmadik pártként a Jobbik a „cigánybűnözés" elleni rasszista jelszavának köszönhetően, nem létezik hatszázon felüli szegregált osztály általános iskoláinkban... folytassam?

De ha Európát említi, vajon a Berlusconi-kormány nem egy roma gyermektől vett ujjlenyomatot? A francia kormány etnikai tisztogatása és a nemrég napvilágot látott hír, miszerint a toleranciájáról híres Hollandia egy városában, Nieu­wegeinben a polgármester követelte romák listába vételét - mindez nem diszkriminálja-e sorstársait? A pártfegyelem magyarázná állásfoglalását?

A Fidesz roma származású parlamenti képviselői, Berényi László, Farkas Flórián és Varga József szintén elmulasztotta a kiállást a hazai cigányellenesség ijesztő terjedése, a gyilkosságok, a kirekesztések ellen! A pártrezon felülírná az elemi önvédelmet? Nyilván veszélytelenebbnek tűnt egy faluvégi roma lakta házra Molotov-koktélt dobni és a kirohanó emberekre nyúlként vadászni, mint Önöket, védettebb körülmények között, puskavégre venni. De bármennyire lerágott csontnak is tűnhet, hadd emlékeztessem Önt és fent említett kollégáit Martin Niemöller német protestáns lelkész híres figyelmeztetésére, aki hét évet töltött náci koncentrációs táborban: „Először a szocialistákért jöttek, de nem tiltakoztam, mivel nem voltam szocialista. Majd a szakszervezetisekért jöttek, de nem tiltakoztam, mivel nem voltam szakszervezeti tag. Majd a zsidókért jöttek, de nem tiltakoztam, mivel nem voltam zsidó. Majd értem jöttek, és nem volt senki, aki tiltakozzon."

Üdvözlettel

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 44. szám, 2021. november 5.
LXIV. évfolyam, 30. szám, 2020. július 24.
LX. évfolyam, 42. szám, 2016. október 21.
Élet és Irodalom 2024