Halep Simon

VISSZHANG - LXVI. évfolyam, 49. szám, 2022. december 9.

Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírója, a Hollandia–Egyesült Államok nyolcaddöntő után megkérdezte Ethan Horvathot állítólagos magyar származásáról. Ugyanis, mint Csillag írta, több megbízhatónak tűnő amerikai forrás azt állítja, hogy Horvath magyar származású, és amerikai–magyar kettős állampolgár.

„Nem vagyok magyar, nincsenek magyar gyökereim – válaszolta az amerikai focista. – Hogy a nevem magyar hangzású? Nem, ismétlem, nem vagyok magyar, a családomnak sincsen kapcsolódása a magyarokhoz.” Csillag nem említi, honnan származnak Ethan felmenői.

A dolog számomra is zsenáns. Az ÉS-ben megjelent glosszám (2022/48.) éppen Ethan magyar felmenőivel foglalkozik. A róla publikált információk nekem is hitelesnek tűntek, pedig talán gyanakvóbb lehettem volna.

A Horvath családnév viszonylag gyakori az Újvilágban. Az legtöbbször magyar, horvát vagy szlovák ősökre utal. Például Janet Horvath, a neves minnesotai csellista, egy memoárt jelentetett meg holokauszt-túlélő magyar családjáról. Ugyanakkor feltűnést keltett, amikor a Los Angeles-i politikus, Lindsey Horvath ír katolikusként kampányolt. Talán úgy több szavazatot remélt.

A felmenők nemzeti hovatartozásáról való kérdezősködést az amerikaiak tolakodónak tartják, és úgy tűnik, Ethant sem érdeklik az őseit firtató sajtóspekulációk. Csapata Katarban csalódást okozott: nem jutott tovább. A 2026-os labdarúgó-világbajnokság lesz a következő nagy lehetőség, amelyet az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen rendez majd. És persze az is kétséges, hogy Ethan továbbra is kapusa maradhat-e az amerikai válogatottnak.           

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024