ETHAN

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.

Amikor a focirajongó Orbán Viktort egy Nagy-Magyarországot ábrázoló sállal a nyakában fotózták le, sokan felhördültek. A miniszterelnök frappánsan vágott vissza: „A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol éljenek is!”

Azon morfondíroztam, hogy vajon milyen felmérés alapján tette a miniszterelnök ezt a kijelentést. Például honnan lehet tudni, hogy a másfél millióra taksált magyar származású amerikai polgár, akiket a magyar nemzetpolitika a magyar „világnemzet” részének tekint, a magyar válogatottnak szurkol?

Mert én azt tapasztalom itt az USA-ban, hogy az amerikaiak döntő többsége, beleértve az amerikai magyarokat is, az amerikai válogatottnak szurkol. Annak a csapatnak, amelyiknek Ethan Horvath a kapusa, akinek az édesapja magyar bevándorló.

Egyébként az amerikai csapat 23 játékosából 17-nek van másik állampolgársága is. Ethannak is van magyar útlevele, és jó, ha tudja a magyar miniszterelnök, hogy mindnyájan az USA nemzeti csapatának szurkolnak.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 39. szám, 2023. szeptember 29.
LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.
LXVII. évfolyam, 35. szám, 2023. szeptember 1.
Élet és Irodalom 2023