EMLÉKEZÉS A STADIONBAN

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 39. szám, 2017. szeptember 29.

Sportesemények nálunk ritkán töltenek meg sportcsarnokokat. 2017. október 31-én azonban biztosan telt ház lesz a Papp László Sportarénában. Ekkor ünneplik meg itt a reformáció születésének ötszázadik évfordulóját. Éppen ötszáz évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra Luther Márton az általa korruptnak és a krisztusi tanoktól eltávolodottnak tartott egyház megjavítására szánt téziseit. X. Leó pápa és köre először nem vette komolyan az írásművet, majd, miután többször hiába próbálták Luthert tézisei visszavonására kényszeríteni, 1521-ben kiközösítették az egyházból. Ekkor kezdődött meg az a később reformációnak nevezett folyamat, amely egyházszakadásként indult, de hosszú távon gyökeresen átalakította az európai emberek világképét, gondolkodását és kultúráját. Hatása ma már öt kontinensen érezhető.

A magyarországi ünnepi megemlékezés a stadionban Balog Zoltán miniszter köszöntőjével kezdődik majd. Ezt követi Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszéde, utána pedig istentisztelet és kulturális műsor.

Mint a református sajtó hírül adta, jegyek már most kaphatók az ünnepi alkalomra. Ne csodálkozzunk: Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen.

A szerző további cikkei

LIII. évfolyam 26. szám, 2009. június 26.
LIII. évfolyam 25. szám, 2009. június 19.
LIII. évfolyam 24. szám, 2009. június 12.
Élet és Irodalom 2024