A KIADOTT KÖNYV MINŐSÉGE

PÁRATLAN OLDAL - LV. évfolyam 27. szám, 2011. július 8.
 

Címe alapján érdekes olvasmánynak ígérkezett Wiesława Czapińska könyve, Az irodalmi Európa mágikus városai, mely a Gondolat Kiadónál jelent meg 2010-ben. A fülszöveg ajánlása szerint a szerző felkereste a helyeket, ahol kedvenc írói éltek, s bemutatja „Kafka Prágáját, Moravia Rómáját és Bulgakov Moszkváját".

Aki azonban kultúrtörténeti érdekességű városleírásokat vár, csalódni fog. Érzelgős közhelyeket, zanzásított könyvleírásokat olvashat alig érthető fogalmazásban. Egy Moravia-regényről például így: „A letartóztatott férfi segítségére sietett a lányba szerelmes fasiszta tiszt. Önzetlenül. Amikor kijött a börtönből, ezt nem is hitte. A halála előtt végrendeletet írt, amelyben elismerte a gyermeket, és örökösének tette meg őt. Ez Sonzongó (sic!) hasonmása volt". (101. o.)

A szöveget Csisztay Gizella fordította, a szöveget Békési Bernadett „gondozta". Nyilván nem volt a könyvnek kontrollszerkesztője, aki kijavította volna a magyartalanságokat, érthetetlen szerkezeteket, súlyos helyesírási hibákat. Senki nem korrigálta - még egy lábjegyzetben sem - a súlyos tárgyi tévedéseket. Ezekre csak a könyv 20. oldaláról emelek ki néhányat: „húsz éve állandóan játsszák a Tagánkán [helyesen: Tagankán] a Mester és Margaritát a ma már nem élő [helyesen: még mindig élő] Jurij Ljubimov rendezésében... Itt lakott a nővére, Nagyezsda Zsemszkaja [helyesen: Zemszkaja]... lánya, Helena [helyesen: Jelena] is... A könyv [A Mester és Margarita] sokkal később ugyan, de világhírű lett. Kár, hogy a mama ezt nem érhette meg."

A „mama", Nagyezsda Bulgakova-Zemszkaja 1970-ben halt meg. Megérte tehát a regény 1966/67-es megjelenését a Moszkva című folyóiratban, annak példátlan sikerét, sőt magyar fordításának megjelenését is. Mindezekről értesülhetünk Jelena A. Zemszkaja Mihail Bulgakov i ego rodnije. Szemejnij portret című könyvéből (Moszkva, Jaziki Szlavjanszkoj Kulturi, 2004).

A Gondolatot eddig kitűnően fordított, igényesen szerkesztett könyvek kiadójaként ismertük meg. Nem kéne olvasóinak bizalmát efféle kétes kiadványokkal kockára tennie.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024