Szívecske

PÁRATLAN OLDAL - LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.

A közvélemény felejt, de az internet nem. Most is őrzi a fényképeket, amelyeken Novák Katalin akkori magyar államfő 2022 tavaszán fuksziarózsaszín kosztümben imádkozott  együtt Bolsonaro brazil elnökkel, majd összeérintett ujjaikkal szívecskét mutattak. A világbékéért imádkoztak, kommentálta Novák, mivel ők „a béke követei”.  
Novák Bolsonarót példamutató kereszténynek és családközpontú politikusnak nevezte. Nyilván így értelmezte Bolsonaro kampányának egyik vezérfonalát, az általa „gyermekgyilkosság”-nak nevezett abortusz betiltásának ígéretét. Éppen Novák látogatása előtt tiltotta meg, hogy egy tizenegy éves, megerőszakolt kislányon abortuszt hajtsanak végre.
Az ország lakói viszont nem voltak megelégedve az elnökkel, akinek idejében jelentősen megritkították a faállományt az Amazonas vidékén, az őslakosok jogait pedig semmibe vették. 2022 őszén Bolsonaro nem nyerte meg a választásokat, ebbe a volt elnök nem nyugodott bele, puccsot szervezett. A szervezkedést a rendőrség leleplezte, munkatársait letartóztatták, az ő útlevelét pedig bevonták. Mint a New York Times birtokába jutott felvételeken látható, a bukott elnök idén februárban a magyar nagykövetségre menekült, és ott két napot töltött el. Nincs ebben semmi különös, válaszolt Bolsonaro a tartózkodás okát firtató kérdésre. A két ország baráti kapcsolatáról folytatott a követségen eszmecserét, mondta.
Brazília azóta visszahívta magyarországi nagykövetét. Vége a szíveslátásnak.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 17. szám, 2024. április 26.
LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024