A szenvedés unalma

KÖNYVKRITIKA - LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.

► Katyerina Gorgyejeva: Vidd el a gyászom. Sorsok az orosz–ukrán háborúból. Fordította Iván Ildikó. Helikon Könyvkiadó, Budapest, 2023, 485 oldal, 5300 Ft

Gorgyejeva, a háborús menekülteket kérdező újságírónő orosz. Ez fontos, ha nem a legfontosabb megkülönböztetés ebben a furcsa háborúban. A megkérdezettek között akad, aki szóba sem áll vele emiatt. Mások elfogadják a bocsánatkérését, amiért „az ő hazája” megtámadta az övékét, és most özvegyen, árván, kifosztottként kell élniük ideiglenes szállásokon. Az orosz ebben az esetben nem nyelvi és nem is etnikai kategória. Az orosz anyanyelvű Ljudára házuk bezárt ajtaján keresztül lőttek oroszul „furcsa akcentussal”, néha pedig „a saját nyelvükön” beszélő katonák. Ők lőtték agyon a férjét, aki éppen vízért ment a kerti kúthoz. Pedig orvos volt – mondja Ljuda –, sokakon segített és segíthetett volna még. A katonák nem kérdeznek, lőnek arra, ami él és mozog, felnőttre és gyerekre, öregre és háziállatra. Az orosz jelentése itt és most: ellenséges megszálló, Putyin katonája.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
Élet és Irodalom 2024