Berlini falak

A berlini fal motívuma Nádas Péter életművében

FEUILLETON - LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.

A fal és a falak közötti ingadozás kiválóan alkalmas Melchior és az elbeszélő viszonyának leírására. Bizonyos értelemben legalább annyira igaz, hogy ők maguk a két fal, hogy életük párhuzamossága nem engedi közel őket egymáshoz, mint az, hogy a fal választja el őket egymástól. A szövegen belüli elmozdulás mindig észrevétlenül megy végbe, egyik gondolkodásmódból csöndesen siklunk át a másikba, bármiféle figyelmeztető jel nélkül. Éppen ezért minden bizonnyal hiba lenne valamelyiket abszolutizálni: mind a kettőnek megvan a maga funkciója a regényben. Ám arra is érdemes rámutatni, hogy a kettő együttes jelenléte és a narráció köztük való oszcillálása maga is inkább a falak párhuzamosságára emlékeztet; és hogy ez a „második” fajta észjárás olyasmiket taníthat nekünk azonosulásról és mimézisről vagy Nádas szerelemfelfogásáról, amelyre az első képtelen.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024