Uszályba kerültek

VISSZHANG - LXVII. évfolyam, 49. szám, 2023. december 8.

– Gyerekek, üljetek vissza a helyetekre, mindenki legyen jó, te pedig, Izráel, te vagy a nagyobb, neked kell okosabban viselkedned, és nem verekedni! – Így tudnám összegezni Bokros Lajos intelmeit (Az emberi méltóság védelmében, ÉS, 2023/48., dec. 1.). Szerinte a tartós béke feltétele, hogy a palesztin nép kapja vissza a gazdasági előrehaladás esélyét és emberi méltóságát. Nos, Gáza fekvése ideális. Nemcsak Európához van közel, de a legforgalmasabb tengeri közlekedési útvonalhoz is, miközben éghajlata és tengerpartja még a Sínai-félszigeten kiépített üdülőparadicsomoknál is ideálisabb. Izrael nem akadályozta, hogy egy Sharm El-Sheikhhez vagy Hurghadához hasonló resortot építsenek ki Gázában, de egy komoly kikötő sem létesült – az ország erőforrásait a Hamász alagutak fúrására és rakéták gyártására költötte. Egyébként a Netflixnek a helyszínen készített filmjeit nézve a gázaiak (többnyire városlakók) a budapestieknél jobban öltözöttek, lakásaik modern bútorokkal vannak berendezve, és kezükben gyakori a mobiltelefon. Nem tűnnek „mély szegénységben tengődőknek”, akik „kétségbeesésükben kerültek a terroristák uszályába”. (Milyen szép kifejezés Bokros Lajostól. Legutoljára akkor hallottam, amikor az egyetemi KISZ-titkár megállapította, hogy az imperialisták uszályába kerültem.)

Persze lehet, hogy Bokros Lajos ottjártakor mást látott, jó lenne, ha ezt megosztaná velünk, mert mi egyetlen olyan személyről vagy szervezetről sem hallottunk Gázából, amelyik elítélte volna a Hamász terrorista cselekedeteit, és kinyilatkoztatta volna, hogy békében szeretne élni Izraellel. Ellenben olyat hallottunk a BBC, AP, Reuters és CNN helyszínen felvett riportjaiban, hogy kitartanak a Hamász mellett, és hogy az október 7-i vérengzés nem is történt meg. És olyat is láttunk, hogy az izraeli bombázók támadását azzal akarják megakadályozni, hogy a célobjektum tetejére másznak, és ott töltik az éjszakát. És láttunk rakétakilövő állványt bölcső mellett, alagutat kórház alatt és fegyverraktárt iskolában. De nem hallottunk olyanról, hogy valaki ezt nem helyeselte Gázában, vagy netán megakadályozta volna. És ily módon a meghalt csecsemők vére a Hamászra száll. A gázai mosókonyhából nem „puszta vélemény” repült izraeli települések felé, hanem gyújtóbomba, és a kilövőket igenis ki kell irtani. Még akkor is, ha ottan néha mosnak is. A második világháborúban a szövetségesek katyúsáikkal, gyújtó- és atombombáikkal több millió civil életét oltották ki. Számonkérte ezt rajtuk valaki?

Bokros Lajosnak igaza van, jó lenne a palesztinokat leválasztani a Hamászról. Csupán egy attól független, demokratikus szervezetet, illetve az ahhoz csatlakozó lakosságot kellene a gazdag arab országoknak támogatniuk. És nem felfegyverezni a Hamászt.

Élet és Irodalom 2024