Névkérdések

VISSZHANG - LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.

Azt még megértem, hogy a Mandiner, bornírt irányultságához híven, nemrég az Amerikai Madártani Társaság bejelentését ezzel a hangzatos címmel adta tudtunkra: A cancel culture elérte a madárvilágot – a PC irányelveinek megfelelően több tucat madár kap majd új nevet.

Ám az már számomra nem tetsző, kedvenc hetilapomhoz pedig szerintem nem méltó, hogy erre az ÉS páratlan oldalán -hg- (Madár, 2023/45., nov. 10.), egyetértve a mandiner píszí-ellenes (Amerika-ellenes) álláspontjával, azzal a gúnyos megjegyzéssel reagált, hogy „Amerika ismét utat mutat”. Majd pedig azon viccelődött, hogy „Bajban a feketerigók, felkészül a cigányréce.”

Ha -hg- kicsit nagyobb önfegyelemmel lemondott volna erről a feketerigós, cigányrécés bonmot-járól, és alaposabban utánanézett volna a lenézett, lesajnált, kigúnyolt ornitológiai társaság közleményének, akkor láthatta volna, hogy a tudományos neveket nem kívánja megváltoztatni, hanem azt jelentette ki, hogy „Észak-Amerikában a madarakat többé nem nevezik el emberekről”.

Ám, ha -hg- mégis a viccelődést választja, szolgálhatok neki még egy-két „nagyon mulatságos” ötlettel.  Eszerint felkészülhetnek még a siketfajdok, apácaludak, fattyúszerkők, nagybukók, vörös ásóludak. Bizonyos embercsoportokra ezek az elnevezések is sértők és kirekesztők lehetnek, vagyis nem píszík.

Tisztelettel:

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 5. szám, 2022. február 4.
LXV. évfolyam, 51–52. szám, 2021. december 22.
LX. évfolyam, 32. szám, 2016. augusztus 12.
Élet és Irodalom 2024