Átdolgozott memória

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 38. szám, 2023. szeptember 22.

► Szörényi László: Memoria Hun­garorum. Tanulmányok a régi ma­­gyar irodalomról. Nap Kiadó, Bu­da­pest, 2023, 180 oldal, 4500 Ft

Az időrendet követve – feltéve, hogy a lineáris olvasatot választjuk – Heltai Hálójáról szóló tanulmányon át jutunk el Faludi Ferenc prózájának és irodalmi jelentőségének boncolgatásáig. Ezeket követően három értekezés foglalkozik Dugonics Andrással. Az elsőezek közül a szegedi piarista szerző életét és életművét tekinti át nagy alapossággal. A második a Szittyiai történetek 1998-as kiadásának utószava, melyben megismerhetjük az anyag összegyűjtésének és szerkesztésének alapelveit. A harmadik, a témához szorosan kapcsolódó dolgozatban azokkal a hatásokkal foglalkozik, melyek az Argonautica megírását ösztönözték, valamint rávilágít a tényre, hogy a latin regény megírásának tanulságait felhasználva alkotta meg nagyhatású művét, az Etelkát.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2023