A Dreher-dinasztia regényes története

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.

► Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia. Kom­lótól a koronáig. Családregény négy tételben. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2023, 432 oldal, 6990 Ft

Iglódi Csaba első regényében nem kis feladatra vállalkozott. A Dreherek négy generációjának szimfóniáját megkomponálni még gyakorlott muzsikusnak sem lenne egyszerű. A szerző kiválóan teremti meg a korabeli Bécs és környéke nyüzsgő, színes miliőjét, és remekül ábrázolja az egyes figurákat is. Miként a kötet elején írja, a Dreher-szimfónia a képzelet műve, valós személyeket mutat be, valós történelmi eseményeken alapul, ám természetszerűleg fikciós elemeket is tartalmaz, és kitalált karakterek, vélt és lehetséges találkozások is színesítik a békésen hömpölygő, érdekfeszítő elbeszélést. Ami ugyan néha megdöccen egy-egy oda nem illő szófordulat, túlságosan mai kiszólás miatt, ám összességében jól illeszkedik az általunk elképzelt korszak hangulatához.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 30. szám, 2023. július 28.
LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.
LXVII. évfolyam, 21. szám, 2023. május 26.
Élet és Irodalom 2023