Van logikája

VISSZHANG - LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.

Valóban, első olvasatra nekem is abszurditásnak tűntek Bokros Lajos publicisztikájában a szerző az ország lehetséges jövőjére vonatkozó feltételezései (Megszűnik az ország, ÉS, 2023/34.).

A második, harmadik olvasás folyamán oszlani kezdett az abszurditás – őrültség? –  érzete, és sűrűsödött a félelmetes logikáé bennem. Egyetértek a szerzővel; a történelem képes ismételni önmagát, pláne midőn a hatalommániás gengszterpolitikusai erőszakolják meg.

A történelem folyamán gyakran fordult elő az, hogy az eseményei nem a diktátorok eredeti tervei és szándékai szerint alakultak. Csak néhány kiragadott példa a történelmi közelmúltból. Napóleon nem azért indult Moszkva ellen, hogy aztán „dicsőséges” seregeinek töredéke félholtra fagyva szédelegjen vissza a hazájába, a hős vezérükkel meg 52 évesen, a Szent Ilona-szigeti magányában végezzen a rák. Ferenc József három hónapban prognosztizálta, ígérte a szerbiai büntető akció végét, és négy év múlva borzalmas robajjal széthullott az ötvenegy éve összetákolt birodalma. Hitler sem akarta a második világháborút, és nem azért indított villámháborút Lengyelország ellen, hogy ellenségei a berlini patkánylyukában találjanak elszenesedett holttestére. Hor­thy sem az estorili temető örökbérleti parcellája reményében támadta meg a Szovjetuniót 1941. július 27-én.  A sort lehetne folytatni. 

És most itt van az orosz–ukrán háború. Putyin nem azzal a szándékkal indította el „különleges katonai hadműveletét”, hogy még másfél év múlva – és ő sem tudja, meddig még, és hányat – alattvalói ezreit, tízezreit áldozza föl hódító céljai véres oltárán.

Igen, végletesen meggyengülhet a NATO, az unió, amint nem tudta teljesíteni a történelmi küldetését a Népszövetség sem, és váratlanul omlott össze, szűnt meg a KGST és a Varsói Szerződés is.

Magyarország az ezeréves történelme során sokkal többször nyögött idegen iga alatt, mint működött szuverén államként. Jelenleg a NATO és az Európai Unió garantálja az ország függetlenségét, és a Magyarországot diktátorként vezető politikus, aki aktuálisan álnok módon késlelteti Svédország NATO- csatlakozását, a szuverenitást gyengíti és veszélyezteti.

Őrültség, amit Bokros Lajos leírt?  Ha egy politikus, egy publicista 1914 őszének soviniszta eufóriájában azt jósolta volna, hogy hat évre rá a történelmi Magyarország elveszti a területének hétharmadát és magyar lakosságának egyharmadát, gyorsan a Lipótmezőn találta volna magát.

Orbán Viktor az általa megcélzott, minimum 2030-ig tartó regnálásáig alig hat év van előttünk.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 30. szám, 2023. július 28.
LVIII. évfolyam, 22. szám, 2014. május 30.
Élet és Irodalom 2024