Rájuk oktrojált békénk

FEUILLETON - LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.

Roza Szarkiszjan hegyi-karabahi származású színházi rendező családja még a kilencvenes évek közepén, a karabahi háború miatt költözött Ukrajnába, Roza gyakorlatilag ott nőtt fel. A donbaszi háború már több éve zajlott, mikor H-effect címmel előadást rendezett. A színészektől, akik mind veteránok és/vagy menekültek, azt kérte, próbálják meg a hamleti dilemmát – lenni vagy nem lenni, cselekedni vagy szembenézni a saját cselekvésképtelenségeddel – a saját háborús tapasztalataik fényében színre vinni. A maroknyi színészen keresztül a háborús generáció sok arcára rálátni, az Ajdar radikális jobboldali önkéntesétől a donecki, rendszeresen összevert transz menekültön át a harctérről sebesülteket evakuáló lvivi profi színészig. Nők és férfiak. A színházi próbafolyamatból, amely leginkább drámaterápiára emlékeztet, Hamlet-szindróma címmel aztán dokumentumfilmet rendezett Elwira Niewiera és Piotr Rosolowski. Mire a film elért a filmfesztiválokra, a szereplők fele újra a fronton volt.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 46. szám, 2021. november 19.
LXIII. évfolyam, 48. szám, 2019. november 29.
LXIII. évfolyam, 12. szám, 2019. március 22.
Élet és Irodalom 2023