Kiáltó szó

PUBLICISZTIKA - LXVII. évfolyam, 19. szám, 2023. május 12.

Ferenc pápa (Jorge Mario Bergoglio) budapesti látogatása (április 28–30.) nem a második rövid időn belül Magyarországon.  Tavaly ugyanis Ferenc egy nemzetközi rendezvény záróeseményén vett részt, amely történetesen Magyarországon volt, idén pedig hivatalos országlátogatást tett Magyarországon mint Vatikán Állam uralkodója.  Ez utóbbi rendezvényt demonstratív módon az első naptól az utolsóig a Magyar Püspökkari Konferencia és a magyar állam szoros együttműködése jellemezte, megtámogatva a mindent elárasztó magyar közmédiával.

A vendég meglátogatta a halmozottan sérült gyermekeket befogadó Vakok Otthonát, a Rózsák terén szegényekkel találkozott, és felvette a kapcsolatot a magyarországi tudományossággal is.  Nem volt megkerülhető a magyar állam vezetőinél tett udvariassági látogatás sem.  Nem szólt viszont látogatása alatt Ferenc a keresztény civilizáció védelméről, igaz, nem is bírálta nyíltan a magyarországi nemzeti populizmust és szuverenizmust.  A magyar egyház hivatalos reakcióját a legteljesebben a Magyar Kurír tudósításai tükrözik (www.magyarkurir.hu).

Az alábbiakban nem csupán a magyarországi látogatással foglalkozunk, hanem röviden bemutatjuk Ferenc egyházpolitikáját és lelkiségét, ami különös fényt vethet arra is, miként értékeljük a magyarországi pápalátogatást.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVII. évfolyam, 39. szám, 2023. szeptember 29.
LXVII. évfolyam, 34. szám, 2023. augusztus 25.
Élet és Irodalom 2024