Bűnös ártatlanok

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 39. szám, 2022. szeptember 30.

► Andrés Barba: Fényes köztársaság. Fordította Kutasy Mercédesz. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022, 218 oldal, 3999 Ft

A regényben, amely tulajdonképpen A Legyek Ura reciproka, már az első oldalokon megtudjuk, hogy felbukkan 32 gyerek, akik hamarosan meg is halnak. Nem ez az esemény az, amire ki van hegyezve a regény, nem ez az, ami fenntartja a feszültséget az olvasóban. Sokkal inkább szól a történet arról, ami megfoghatatlan: egy esemény fogadtatásáról. San Cristóbálban a „gyermek” szó jelentése megváltozik, a lakosok féltik saját gyermekeiket a harminckettőtől, de már saját utódaikra is gyanakvással tekintenek. Az ártatlan is követhet el megbocsáthatatlan bűnt?

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 26. szám, 2022. július 1.
LXV. évfolyam, 28. szám, 2021. július 16.
LXV. évfolyam, 11. szám, 2021. március 19.
Élet és Irodalom 2022