Miért csak most került nő a csúcsra?

Beszélgetés Lena Wängnerud svéd politológussal

INTERJÚ - LXVI. évfolyam, 7. szám, 2022. február 18.

Egy évszázaddal azután, hogy a svéd nők választójogot kaptak, végre egy nő lett a miniszterelnöke annak az országnak, ahol feltalálták a „feminista külpolitikát”. Miért tartott ilyen sokáig? Nemcsak a régi hatalmi struktúrák miatt – mondja Lena Wängnerud, a nők politikai reprezentációjának szakértője, a Göteborgi Egyetem politikatudományi professzora: „Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy Svédországban sokkal nagyobb fokú a társadalmi nemek [genderek] közti egyenlőség, mint a valóságban.” Az itt következő interjúban Carl Henrik Fredriksson Bécsben élő kritikus, publicista, szerkesztő kérdezi a politológust.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2022