Hogyan lehet most élni

A késő szocializmus elfeledett értelmiségiregényei

FEUILLETON - LXV. évfolyam, 48. szám, 2021. december 3.

Ezek a regények olyan sok közös tulajdonságot mutatnak, hogy szinte gyanúsan kínálják föl magukat a paradigmatikus elemzésnek. Elsősorban Szász Imre Ménesi út (1987) és (az azonos című Vas István versre utaló) Megyek ha elbocsátasz (1991), illetve Szalay Károly Szerelmes éveink (1985) és Párhuzamos viszonyok (1988) című könyveiről van szó, de ide sorolható még például Gyurkovics Tibor szerencsétlenül hangzó Mindennapi szerelmünket add meg nekünk ma című regénye is. Mindegyik az 1970-es évek vége és az 1980-as évek vége között jelent meg (a legkésőbbi is 1991-ben) – vagyis a prózafordulat után, és visszhangtalanságuk, utólagos olvasatlanságuk talán ennek is köszönhető. Ha poétikusan akarnék fogalmazni, az önsajnálat és az önfelmentés kettős szorításában vergődő főhősök és olykor önéletrajzi elbeszélők ezekkel a szövegekkel a szocialista humán értelmiség apológiáját próbálják meg létrehozni.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 29. szám, 2023. július 21.
LXVI. évfolyam, 30. szám, 2022. július 29.
LXV. évfolyam, 29. szám, 2021. július 23.
Élet és Irodalom 2024