Kisebbségi alkotmány

VISSZHANG - LXV. évfolyam, 25. szám, 2021. június 25.

Bámulatos az önbizalom, amivel az ellenzéki pártok – és holdudvaraik – készülnek a hatalomváltásra. Összes gondjuk csak annyi, hogy miként lehet majd alkotmányozni egyszerű többséggel. Pedig a válasz elég egyszerű: sehogy. És nem csak a jogi akadályok miatt. Ezért én valahogy úgy viszonyulok Gadó Gábor írásához, (Az egyszerű többség, ÉS 2021/21., május 28.), mint Petőfi a zordon Kárpátokhoz. Tán csodálom, ámde nem szeretem. Szívesebben vagyok honn, „lenn az Alföld tengersík vidékin”.

Szerintem ugyanis az fából vaskarika-készítési kísérlet (bármilyen ügyes is), hogy egyszerű parlamenti többséggel jogtisztán rendszert lehessen váltani. Nem lehet. Továbbmegyek: Magyarországon, ahol az Országgyűlés tekintélye szilárdan nulla, kétharmaddal sem lehet! Két okból, amelyek közül nem tudom, melyik az ütősebb. Egyrészt a hatalmon lévő diktátornak (csakúgy, mint mindenkori társainak) nem felel meg az ellenzéki szerep. „A haza” nem lehet ellenzékben, mondotta, amikor ő éppen ott lett volna, de nem volt ott. Tudjuk, hol volt, és emlékszünk (emlékezzünk!) „a sajnálatos 2006-os eseményekre”, amivel ő visszatért a hatalomba. (Nem elírás, a hugyos forradalom óta ő irányít!) Másrészt kell az, hogy a rendszert váltani szándékozók élvezzék az ország túlnyomó többségének bizalmát. Sajna, a magyar ellenzéki pártelit egyhamar nem lesz képes azt megszerezni. Az kell egy új rendszerváltáshoz, hogy a mostani hatalmi oldal „amortizálódjék”. Ezt lehetne, sőt lehetett volna siettetni. Perek garmadáját kellett volna és lehetett volna kezdeményezni olyan köztörvényes ügyekben, amelyeket az ő törvényeik is súlyosan büntetni rendelnek. Az orosz és a kínai orientáció erősödése a hazaárulás gyanúját is fölveti, és az unió elveivel biztosan nincs összhangban. Mindez elég lehetne a Fidesz lefejezéséhez, ami nélkül a rendszerváltás elképzelhetetlen.

 Az igazi alkotmányos megoldás Bauer Tamásnak sem jut eszébe (Kivonultak, igazuk volt, ÉS, 2021/21., május 28.), pedig láthatóan jól emlékszik 1989-re. A mostani parlamentnek joga van (és erkölcsi kötelessége volna) egy új alaptörvényt elfogadni. A köztörvényes bűnözők nélküli Fidesz eljátszhatná az egykori MSZMP szerepét. Leválthatná saját magát.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024