„Rongyosra olvasva”

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 36. szám, 2018. szeptember 7.

Raktárkészlet. 1968 / Kundera / 1988 / Tréfa / 2018. Szerkesztette Beck András. Neowatt Könyvek, Budapest, 2018, 109 oldal, 2900 Ft

E kiállításban és kötetben Beck háromféle szellemi tevékenysége találkozik össze egyedi módon: hiszen ő irodalomkritikus, művészetelméletet tanító egyetemi oktató és könyvgyűjtő is. Könyvgyűjtőként vadászott a Tréfa példányaira (s a kiállításon látható többi Kundera-kötetre, cseh antológiákra); a közelmúlt felé forduló kritikusként készítette a Raktárkészlet kötet interjúit mindazokkal, akik tudhatnak valamit a 68-as megjelenés, betiltás, bezúzás, raktározás, a 87-es szamizdat kiadás és a 88-as újramegjelenés történetéről; és művészetelmélettel foglalkozó szakemberként választotta meg anyaga nyilvánosságra kerülésének a formáját. Mennyivel szegényesebb lett volna csupán megírni és kinyomtatni kiadástörténeti tanulmányként a Tréfahistóriáját! Beck arra törekedett, hogy társas projektté, látvánnyá és eseménnyé is tegye a maga kritikai munkáját. A kis kiállítás az ISBN Galériában – egy ritka kritikai műfaj bemutatása is.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 31. szám, 2020. július 31.
LXIII. évfolyam, 38. szám, 2019. szeptember 20.
LXIII. évfolyam, 30. szám, 2019. július 26.
Élet és Irodalom 2020