Vegye a lapot!

VISSZHANG - LVIII. évfolyam, 2. szám, 2014. január 10.

Újságot írni, újságot kiadni csakis úgy érdemes, ha abba az van beleírva, amit a cikk írója őszintén gondol, minden nem oda tartozó pressziótól függetlenül. Ahogy EörsiIstvánírta: „sajtószabadság akkor van, ha a cikk a bensőből jön”.

Az újságkiadás vállalkozás, mégpedig normális esetben magánvállalkozás: őszinte és világosan megfogalmazott gondolatok szerkesztett állapotú megjelentetésére szakosodott vállalkozás, terméke az újság, fogyasztója az olvasó. Az Élet és Irodalom szerkesztősége így fogja föl az újságírás és lapkiadás lényegét: más lehetőség nincsen. Az ilyen-olyan apanázsokban, nemkülönben piacinak látszó, tartalmilag nagyon is irányított állami pénzekben nem hisz, olyannyira, hogy azokból nem is kér.

Abban hisz, hogy az a szellemi érték, amelyet hétről hétre előállít, megvásárlásra érdemes. Abban is hisz, hogy a lapban olvasható írások különösen fontosak olyan időben, amikor a kormányzat módszeresen építi le a demokratikus intézményrendszer elemeit. Önkényeskedik saját polgáraival, és fölszámolni törekszik mindent, ami nem az ízlésének megfelelő. E kormányzati erőszakoskodás egyik ellenpontjának tartjuk lapunkat.

Léte és jövője attól függ, hogy lesz-e elegendő olvasója. Más nem tarthat bennünket életben, de az olyan életből nem is kérünk.

Védjük meg értékeinket! Mi a lapot ajánljuk ehhez, legyen vásárlónk, fizessen elő az Élet és Irodalomra!

A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 25. szám, 2018. június 22.
LXII. évfolyam, 24. szám, 2018. június 15.
LXII. évfolyam, 23. szám, 2018. június 8.
Élet és Irodalom 2018