DÉJÀ VU?

Két (művészeti) akadémia?

PÁRATLAN OLDAL - LVII. évfolyam, 46. szám, 2013. november 15.

A nagy hagyományú olasz tudományos akadémia, az Accademia Nazionale dei Lincei a fasiszta kormányzás első éveiben függetlenségéről tett tanúbizonyságot, amennyiben kritikai vizsgálódás alá vette a nemzeti kultúrát érintő kormányintézkedéseket. Mussolinit irritálta ez a függetlenség, és egy 1926-ban elfogadott törvénnyel alapított egy másik tudományos akadémiát, az Accademia d’Italiát, hogy neki engedelmeskedő kulturális szervezete legyen.

Egy ideig a két akadémia párhuzamosan működött azzal együtt, hogy Mussolini jelentős kiváltságokban részesítette az általa alapított akadémiát és tagjait. Azután, 1934-ben rendeletileg előírta, hogy az akadémikusok hűségesküt tegyenek a rezsim mellett, a továbbiakban pedig választás helyett Mussolini nevezte ki az új tagokat, és oktatási miniszterével közösen nevezte ki az Accademia d’Italia elnökét és alelnökét. Végül, 1939-ben rendelettel egyesítették a két akadémiát, amivel lényegében megszüntették az Accademia dei Linceit.

Utóirat: 1944-ben a demokráciához való visszatérés keretében Olaszországban két idevonatkozó rendeletet adtak ki. Az egyik helyreállította az Accademia dei Linceit, a másik pedig megszüntette az Accademia d’Italiát.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 17. szám, 2024. április 26.
LXVII. évfolyam, 33. szám, 2023. augusztus 18.
LXVII. évfolyam, 27. szám, 2023. július 7.
Élet és Irodalom 2024