Kisebbségi-nemzetiségi elitek Magyarországon

FEUILLETON - LVI. évfolyam, 9. szám, 2012. március 2.

A 2010-es magyarországi politikai és ideológiai kurzusváltás a hazai nemzetiségek szempontjából – különös tekintettel a politikai és társadalmi integrációra – szinte ugyanolyan eseménytelenül zajlott le, mint maga a rendszerváltozás a kilencvenes évek elején. Több fontos esemény is történt azóta Magyarországon a honi nemzetiségek életében, de a politikai, társadalmi, gazdasági struktúra oldaláról nézve a 13 magyarországi taxált kisebbség nem lett valóságos része a releváns folyamatoknak. Szemben több határon túli magyar közösséggel, a hazai differenciált helyzetű nemzetiségek többnyire láthatatlanok és súlytalanok maradtak az össztársadalmi folyamatok sodrában. Közösségi erejük továbbra is jórészt csak a kultúra egyes ágaiban, mindenekelőtt a folklórban nyilvánult meg. A hazai nemzetiségek társadalmának rendszerváltozása nem fejeződött be. Igen eltérő mértékben, de ezzel az aligha megkerülhető folyamattal több magyarországi entitás adós. Legalább ugyanilyen mértékben adósak a hazai nemzetiségek a közös stratégiai célok megfogalmazásával, továbbá a belső szolidaritás hiánya is komoly hátráltató tényezője a közös fellépésnek.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 31. szám, 2022. augusztus 5.
Élet és Irodalom 2024