Válasz a Berzsenyi Társaság tiltakozására

VISSZHANG - LIV. évfolyam 4. szám, 2010. január 29.

A Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiuma 2009. évi utolsó ülésén döntött az irodalmi folyóira­tok és portálok támogatásáról (A Berzsenyi Társaság nyilatkozata, ÉS, 2010/2., jan. 15.). A kollégiumhoz hatvankét pályázótól érkezett támogatási kérelem, ebből tizenhetet egyáltalán nem támogatott a testület. Bizonyára valamennyi elutasított pályázó igazságtalannak érzi a kollégium döntését (sőt, bizonyára a kevéssé támogatottak is): ez a hasonló jellegű pályázatok érthető velejárója. Furcsa volna, ha egy-egy kuratórium legitimitása attól függne, mi a véleménye a döntésről a nem támogatott pályázóknak.

Az NKA kollégiumai nem szoktak nyilvános indoklást fűzni a döntéseikhez, ezt én sem tehetem utólag. De kikövetkeztethető, hogy az elutasító döntés bizonyára azt jelenti, hogy a kollégium tagjai nem tartották eléggé színvonalasnak, jelentősnek vagy ígéretesnek a szerkesztői munkát, ami a nem támogatott lapoknál folyik. Az NKA sokszor hangoztatott elve, hogy nem kívánja átvenni a lapok fenntartóinak a szerepkörét: támogatást ad, nem a fenntartást finanszírozza. Folyóirat megjelentetésére máshová is lehet pályázatot beadni, nem csupán az NKA Szépirodalmi Kollégiumához.

A tiltakozás írója vagy írói csak kevéssé tájékozódtak az NKA 2009-től érvénybe lépett kétszintes folyóirat-támogatási rendszeréről. Az NKA tizenegy irodalmi folyóirat számára meghívásos pályázatot írt ki: e lapok támogatását három évre előre garantálja az alap. Ezáltal legalább néhány, konszenzusosan jelentősnek tekintett folyóirat biztonságosabb pénzügyi feltételek mellett működhet, egy évnél hosszabb távra tervezhet. A többi irodalmi folyóirat és portál számára megmaradt az éves pályázatok gyakorlata. A tiltakozás célzásával ellentétben a meghívásos pályázatra fel nem kért lapok támogatási esélyei önmagában attól, hogy nem kerültek be a meghívott folyóiratok körébe, nem romlottak. Mindazonáltal a kétszintes támogatási rendszert kísérletnek tekintjük, amit három év múlva lényegében ugyanezen összetételben fog felülvizsgálni a kollégium.
 

az NKA Szépirodalmi Kollégiumának elnöke

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 41. szám, 2023. október 13.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
LXV. évfolyam, 35. szám, 2021. szeptember 3.
Élet és Irodalom 2024