MINDENSZENTEK

PÁRATLAN OLDAL - LII. évfolyam 8. szám, 2008. február 22.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze - állapítja meg bölcsen a népi mondás. Nincs ez másként a politikai szenteknél sem. Egy késő esti televíziós beszélgetésen Surányi György kétszázmilliárdra becsülte azt az összeget, amivel az Orbán-, majd a Medgyessy-kormány az adófizetők pénzéből, a lakáshitelezésen keresztül, megtámogatták a felső középosztályt, köztük magukat. Jutott ebből a második és a harmadik ingatlanok megvételére, de a Balaton partján szaporodó luxusapartmanok lakásnak nyilvánított üdülőire is. A szocik is csak akkor álltak le ezzel 2003-ban - a költségvetés mind durvább hiányát látva -, amikorra az ő csókosaik is megmeríthették a kulacsaikat az állami pénzek bőven csobogó forrásából.

Aztán az szja idei változásait böngészve egy újabb érdekes dologra figyelhetünk fel. Az ingatlanok értékesítésénél tizenöt évről ötre csökkentették azt az időszakot, amíg adó terheli az eladást. Számoljunk csak egy kicsit! Igen, adómentesen eladhatóvá tették a 2003-ig vásárolt ingatlanjaikat, még csak újabb lakásra se kell fordítaniuk az így megszerzett bevételüket, mint eddig.

Így lett kerek a világ. A mérleg másik oldalából is jut az elitnek. Egyszer kaptak a kiadási oldalról kétszázmilliárdot, most a bevételin engedünk el nekik legalább ugyanennyit. Az elit demagógjai - szociálisan - megszavaztatnak minket a vizitdíj húszmilliárdjáról. Közben élvezik a saját maguk és utódjaik kétszer kétszázmilliárdos adományát a mi adófillérjeinkből.

KGI

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.
LXVI. évfolyam, 41. szám, 2022. október 14.
LXVI. évfolyam, 28. szám, 2022. július 15.
Élet és Irodalom 2024