És gyalázat

VISSZHANG - XLVII. évfolyam 19. szám, 2003. május 9.

Szeretném megkövetni az ÉS olvasóit, mindenekelőtt a lap szerkesztőségét. Az elmúlt héten ugyanis Kovács Zoltán a múlt heti ÉS lapzártája előtt volt szíves eljuttatni Egyesülésünknek az Atlantisz szerzői és munkatársai Szégyen című nyílt levelét, felkínálva a lehetőséget, hogy az az MKKE reflexiójával együtt jelenhessen meg. Munkatársaim hibájából azonban nem az MKKE elnökségének válaszát, hanem egy, a tárggyal kapcsolatos, közel két hónapja született levelet küldtünk át a lapnak. A nyilvánosság előtt is szeretnék elnézést kérni Kovács Zoltántól, akinek telefonon a saját hibánkért szemrehányást tettem, és időközben másokat is tévesen tájékoztattam. Megköszönve a lehetőséget, csatolom a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnökségének nevében és felhatalmazásából írt eredeti válaszcikket.

Zentai Péter László

*

A felhívás (Szégyen, ÉS, máj. 2.) fogalmazójának, vélhetőleg Miklós Tamásnak, az Atlantisz Könyvkiadó vezetőjének nincs mentsége arra a hazugságra, hogy az Ünnepi Könyvhetet alapító és 1929 óta szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Elnökségének "nem volt szava" a tavalyi könyvhetet megzavaró politikai akciók kapcsán. Az MTI-n keresztül 2002. június 8-án, a könyvhét szombatján a Népszabadság és más napilapok közzétették a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Elnökségének állásfoglalását, melyben mélységesen elítéli a könyvhét nyitónapján tapasztalt szélsőséges megnyilvánulásokat. Kollégáim és jómagam az elmúlt esztendőben cikkek, interjúk tucatjaiban fogalmaztuk meg, hogy szervezetünk mindent megtesz azért, hogy megőrizze az Ünnepi Könyvhét méltóságát, békéjét, politikamentességét. Épp ezért alkottuk meg az Ünnepi Könyvhét megszervezésének új szabályzatát, melyet hónapokkal ezelőtt mindenki számára hozzáférhetővé tettünk (elolvasható a www.mkke.hu honlapon is).

Finoman fogalmazva nem fedi az igazságot, hogy az Atlantisz Könyvkiadó szerzőit, könyveit bárki kizárná a könyvhét nyilvánosságából. Az Atlantisz Könyvkiadó minden benyújtott könyve szerepel a könyvheti újdonságok listáján, minden kereskedőnél és könyvesboltban, amelyekkel kapcsolatban van, árusítják könyveit, természetesen a könyvhét idején is. A Vörösmarty téren az MKKE 92 pavilont állíthat fel, kevesebbet, mint ahány tagja van. A könyvhét - mint köztudomású - nem egyhelyszínű rendezvény, egy időben az ország több mint félszáz városában, településén állítanak standokat. A Vörösmarty téren kívül Budapesten az óbudai Fő téren, az Írók Boltja előtt, a Ráday utcában, s idén új helyszínként a Budai Várban is.

Az Atlantisz Könyvkiadó a magyar könyvkiadás számára is meghatározó jelentőségű könyves rendezvényeken nem vesz részt, így például a társadalomtudományi könyvkiadók nagyszabású vásárán, a minden év novemberében megrendezésre kerülő Tudományos, Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvvásáron, miként nem vettek részt a két napja zárult Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon sem, melyen pedig felvonult a magyar könyvkiadás szinte minden kiadói műhelye.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése jelenlegi százhúsz, s a felvételi kérelmét eddig hozzánk eljuttatott húsz kiadóval együtt száznegyven tagja a magyar könyvkiadás könyvtermésének és forgalmazásának több mint 90 százalékát képviseli. Az MKKE önkéntes szerveződés, nyitott szakmai és érdekvédelmi társaság, minden tisztességes könyvpiaci szereplőt tárt karokkal vár tagjai sorába. Az Atlantisz Könyvkiadót is.

Zentai Péter László
a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója

[A szöveg időközben megjelent a www.ujkonyvpiac.hu honlapon is - a szerk.]

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 9. szám, 2020. február 28.
Élet és Irodalom 2024