GONDOLJON BELE

Levél Dúró Dóra képviselő asszonynak

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 49. szám, 2023. december 8.

Tisztelt Képviselő Asszony, először is fogadja őszinte, mély elismerésemet és hálámat a törvényesség és főképp gyermekeink megóvása érdekében tett eredményes lépéséért, melynek nyomán sikerült gátat vetni a gendermétely elburjánzásának serdületlen ifjúságunk lelkében, egy füst alatt sikerült kiebrudaltatni a Nemzeti Múzeum méltatlan vezetőjét.

Sikerétől felbuzdulva szeretném felhívni a figyelmét egy másik nagyszerű intézményünkben, a Nemzeti Színházban fennálló áldatlan viszonyokra. A közelmúltban itt megtekintettem Katona József Bánk bán című darabját, Vidnyánszky Attila művész úr rendezésében. A darabnak, mint bizonyára emlékszik rá, van egy sajátos szála, midőn a negatív szereplő, bizonyos Ottó, úgy nevezett „hevítő” (vagyis valami drog) segítségével elcsábítja a főhős feleségét. Nos, szerintem már ez a szövegbeli mozzanat is alkalmas arra, hogy ifjúságunk figyelmét egészségtelen irányba terelje.

De ennél sokkal súlyosabbnak látom a rendezés eltévelyedéseit. A színpadon ugyanis szinte percenként jelennek meg meghatározhatatlan biológiai nemű alakok, női ruhába öltözött férfiak, férfiruhába öltözött nők, akik a nyílt színen félreérthetetlen homoerotikus cselekményeket hajtanak végre. De van utalás a királynő és unokaöccse közötti vérfertőző kapcsolatra, nem verbálisan, hanem nagyon is vizuálisan. A legfelháborítóbb talán, hogy a Királyi Gyermekek Nevelője is egy transzvesztita buzi genderbajnok.

Belegondolni se merek, micsoda rettenetes hatással lehet e látvány gyermekeinkre! Gondoljon bele, hogy Katona úr darabja tudomásom szerint a gimnáziumi tananyag része, így még az is előfordulhat, hogy tizennyolc év alatti leányok és fiúk tömegével látogatják az előadást.

Tisztelt Képviselő Asszony!

Remélem, egyetért velem, hogy ez a helyzet tarthatatlan, ön fel fog szólalni Parlamentünkben, és felszólamlása nyomán nagyszerű kulturális államtitkárunk kiebrudalja a darab rendezőjét, aki egyben Nemzeti Színházunk igazgatója (tucatnyi más funkciójáról nem is beszélve).

Őszinte nagyrabecsüléssel,

Soproni András

állampolgár

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 35. szám, 2023. szeptember 1.
LXVI. évfolyam, 9. szám, 2022. március 4.
LXII. évfolyam, 30. szám, 2018. július 27.
Élet és Irodalom 2024