MEGOSZTÓ?

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 42. szám, 2023. október 20.

A kormánypártok napilapjának, a Magyar Nemzetnek nem erőssége a pontos szóhasználat. Legutóbbi számában két, egymásnak ellentmondó írás látott napvilágot.

Az egyik azon kesereg, Lengyelország miért választotta a várható hárompárti, mindeddig ellenzéki koalíciót a populista „nemzeti” Kaczyński-párttal szemben. Noha Donald Tusk, írja a lap, „megosztó személyiség”, mégis hiba volt a lengyel kormánypropagandának őt kiemelten támadni mint „a Gonosz megtestesítőjét” (Kaczyński). A lengyel választók Tusk démonizálása helyett az ország megoldandó problémáira figyeltek, ami a szavazók 74 százalékát tudta ezúttal mozgósítani.

A másik hír az, hogy Donald Trump nyilatkozott: Orbán Viktort „nagyszerű úriembernek” (a great gentleman) tartja. Nem érdemes vitát nyitni arról, Magyarország jelenlegi miniszterelnökének öltözködése, szóhasználata és viselkedése mennyire meríti ki a hagyományos úriember fogalmát, de nehezen cáfolható tény, hogy a többszörös bírósági eljárás alatt álló Donald Trump ma az Egyesült Államok legmegosztóbb személyisége. Ráadásul minden szavának általában az ellenkezője igaz. Hozzá képest a másik Donald, vagyis Tusk, a tapasztalt, okos politikus az igazi úriember.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 3. szám, 2024. január 19.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.
Élet és Irodalom 2024