OLIMPIAI ARANYÉREM

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 41. szám, 2023. október 13.

Karikó Katalin Nobel-díjáról és magyarságáról cikkezik a honi kormánysajtó, mert Karikó amerikai állampolgár is, aki felesküdött az USA alkotmányára. Azt írják, hogy mindig is magyarnak vallotta magát. A Hír TV megszólaltatta lányát, Francia Zsuzsannát (Susan Francia) is, aki elmondta, hogy édesanyjának az volt a legfontosabb, hogy segíteni tudjon az embereken.

A 40 éves, Szegeden született, magyarul beszélő olimpiai aranyérmes népszerű sportsztár Amerikában. 2008-ban Londonban, majd 2012-ben Pekingben volt tagja az aranyérmes amerikai evezőscsapatnak. A magas, szimpatikus hölgy egy három éve készült podcastban meglepő történetet mondott el.

Első olimpiai aranyérmének megszerzése után összefutott a magyar köztársasági elnökkel, aki Schmitt Pál volt akkoriban, és aki arra próbálta rábírni, hogy magyar színekben evezzen. (Schmitt 2011 végén tett magánlátogatást az USA-ban.)

Francia nevetve meséli, hogy az államelnök 250 ezer dollárt (90 millió forintot) ígért neki az olimpiai aranyért, ha országot vált. A smucig amerikai szövetség csak 25 ezret (9 millió forintot) fizetett akkoriban ezért.

Zsuzsanna ráadásul magyar–amerikai kettős állampolgár is, szóval az átállás simán ment volna. De ő udvariasan megköszönte a nagylelkű ajánlatot, és határozottan visszautasította. A pénz nem minden, ő az amerikai csapathoz tartozik.

Schmitt értetlenül fogadta az elutasítást, és soha nem beszélt a sikertelen „csábítási” kísérletről.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024