MAGYAR BECSÜLET

PÁRATLAN OLDAL - LXVII. évfolyam, 34. szám, 2023. augusztus 25.

Egy kormánynak szüksége van példaképekre. Itt van például Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, aki az államalapítás ünnepén Novák Katalintól átvehette a Magyar Becsület Rend kitüntetést. Az elnök asszony indoklása egyebek mellett emlékeztetett az ünnepeltnek „a cselekvő szeretet erejét hirdető humanitárius tevékenységére, az isteni gondviselés megélését segítő, kivételesen nagy hatású tanításaira”.

Erre nem mindenki így emlékszik az általa vaskézzel irányított Dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozottjai közül. A jelenleg is zajló büntetőeljárások sok éven át tartó, rendszeres szexuális és fizikai erőszakról szólnak, ami nem történhetett Böjte tudta nélkül. Egy volt munkatársát, aki talán túlzásba vitte a „jóság iránti elkötelezettségét”, 28 év börtönre ítélték. Az egyik, Böjtét személyesen érintő tanúvallomás szerint a jámbor szerzetes az isteni gondviselés megélését egyik fiatalkorú gondozottjának azzal kívánta elősegíteni, hogy éjszakánként rendszeresen felkereste az ágyában, és demonstrációt tartott a „cselekvő szeretet” erejéből. 

A kitüntetés átvétele után Böjte elmondta, hogy alapítványa a jövőben visszavesz eredeti tevékenységéből, s elsősorban volt bentlakói utógondozására fog összpontosítani, „Nagyapai üzemmódra szeretnék váltani”, mondá, szelíd mosollyal.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 35. szám, 2023. szeptember 1.
LXVII. évfolyam, 32. szám, 2023. augusztus 11.
LXIII. évfolyam, 34. szám, 2019. augusztus 23.
Élet és Irodalom 2024