Radikális egyszerűség

MŰBÍRÁLAT - SZÍNHÁZ - LXI. évfolyam, 26. szám, 2017. június 30.

(Bertolt Brecht–Paul Dessau: A kaukázusi krétakör, Kamra)

A középre helyezett láda a Vajdai Vilmos vezényletével meginduló színjáték egyetlen látható eszközeként és a drámai konfliktust feloldó krétakör átmérőjeként a színház megszületésének egyszerűségét hangsúlyozza. Az énekes darabbéli társulatának elég ez az egy, könnyedén magukkal hordozható, potenciálisan kellékeket és titkokat rejtő, átalakulásra kész tárgy a meséhez. Csakhogy a rendezés, a maga gegekre, stílusváltásokra épülő eklekticizmusával mintha mégsem bízna tökéletesen ebben az érzelmes egyszerűségben: hiányzik belőle annak radikalizmusa. Pedig a mese öröme – legyen bár példázata brechtien didaktikus – Brecht minden illúzióellenes ügyködése ellenére végül mégiscsak annak a közös erővel megteremtett látszatnak köszönhető, amelyben a világ egy pillanatra összeáll, és elvontságában, megformáltságában csalókán megragadhatónak, átélhetőnek és kiteljesíthetőnek mutatja magát.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 42. szám, 2017. október 20.
LXI. évfolyam, 38. szám, 2017. szeptember 22.
LXI. évfolyam, 34. szám, 2017. augusztus 25.
Élet és Irodalom 2024