ÚJ PÁVATÁNC

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 3. szám, 2017. január 20.

Német Szilárd szerint a civil szervezetek – miután két nappal korábban eltakarításukat jelentette be  – önmaguktól riadtak meg, őt meg kirakták, mint egy kis ördögöt. A Fidesz-alelnök, frakcióvezető-helyettes úgy véli: nem a szavakon kell lovagolni, ő az érintett vezetők vagyoni átláthatóságára gondolt. Közlését megelőzően több fideszes politikus is finoman elhajolt a civilek kisöprésére utaló mondattól.

Félreértés ne essék: történetünkben az udvari bolond semmit sem mond anélkül, hogy azt a király előzőleg ne láttamozta volna. Vagyis: a civilek eltakarítása attól függ, hogy napjaink Európájának legnagyobb kaliberű politikusa adott pillanatban hogyan képzeli el a jövőjüket. Merészelik-e továbbra is bírálni a kormány valamelyik lépését, esetleg a törvényesség, alkotmányosság és hasonló csacskaságok hangoztatására vetemednek, netán igazuk tudatában bírósághoz, nemzetközi szervezetekhez fordulnak?   

A pávatánc tehát folytatódik. Kovács Zoltán kormányszóvivő Németh Szilárd látszólagos helyesbítése után már a következőket mondta az ATV-nek adott interjújában: a civil szervezetek abszurd koalíciót alkotnak az embercsempészekkel és a terrorista szervezetekkel a menekültkérdésben. Szerinte Röszkénél is ez volt: „a határ másik oldalán álló szervezetek azzal hergelték az embereket, hogy nekik joguk van átjönni Magyarország területére”. (Egyébként a menekültekre vonatkozó genfi egyezmény értelmében tényleg joguk volt.) Hatvan éve az ilyen hergelőket „sötétben bujkáló, rémhírterjesztő ellenforradalmárok”-nak nevezték.  

Ma újra ott tartunk, hogy van egy tévedhetetlen, korlátlan hatalmú vezér, aki újabb, minden korábbinál nagyobb választási győzelemre készül. Ennek esélyét nehéz vitatni. Ugyanakkor mindnyájan hallottunk az emberről, akinek egyik kezében volt az árnyékszék ajtajának kulcsa, másik kezében a WC-papír, mégis tele lett a nadrágja...

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024