„Vonakodva állok be -izmus feliratú zászlók alá”

Beszélgetés Baráth Katalinnal

INTERJÚ - LX. évfolyam, 30. szám, 2016. július 29.

Történészként jelenleg a trianoni döntés társadalomtörténeti hatásait kutatja, ezért hónapokat ült a zentai levéltárban, főállásban szabadúszó reklámszövegíró, első kötete, az Ida és az aranygyapjú című ifjúsági regény 2003-ban jelent meg. Történelmi krimisorozatának első darabja, A fekete zongora 2010‑ben látott napvilágot az Agave Kiadónál; ez a regény ismertette meg az olvasóval Dávid Veront, a múlt századforduló Ókanizsáján (majd a további kötetekben Budapesten, Balatonfüreden és Abbáziában) egyre-másra gyilkosságokba botló hobbinyomozót. A Dávid Veron-sorozat negyedik kötete, az Arany cimbalom (Agave, 2014) után – amely a Rózsa Sándor-mitológiára épülő feszült, sötét túszdráma – Baráth Katalin korszakot és részben műfajt váltott: a könyvhétre megjelent Arkangyal éjjel főhősnője „újlipóti Batmanként” nőket bántalmazó férfiakra vadászik a pesti éjszakában, hogy aztán kénytelen-kelletlen nyomozóvá avanzsáljon, és megpróbálja kideríteni, ki támadta és erőszakolta meg a lakótársát éjjel a bulinegyedben. (Bárány Tibor kritikája a regényről az ÉS-ben: Túl a sablonokon, 2016/23., jún. 10.) A szerzővel friss könyve kapcsán nőkről és krimiről, erőszakról és feminizmusról beszélgettünk.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024