-GAT, -GET

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 18. szám, 2016. május 6.

„Zenélgetnek” – mondja a főváros főpolgármestere a Fesztiválzenekarra, mintegy a létfenntartásukhoz szükséges pénz jelentős csökkentésének igazolásaképpen.

Bizonyára ő maga is csak tanulgatott-számolgatott annak idején, merő szórakozásból járogatott be az egyetemre, aztán a ráérő idejében lediplomázgatott. Nem kell ezt túlbecsülni, hiszen ha egy társulat ezzel a „zenélgetésével” bekerülhet a világ élvonalába, akkor a politikai pozíciókhoz ugyan miért kellenének véres erőfeszítések? A politika sem több kellemes játszadozásnál. A főpolgármester most is merő kedvtelésből vezetgeti a várost, olykor aláírogat ezt-azt (például szerződéseket, egyszerre több építkezésre, amelyek egyidejűségétől azután hónapokon át bénulgat le a közlekedés), és persze a többiek is csak lopogatják a pénzt. Nehogy már azt állítsa bárki, hogy ők valami profi társaság, amely jól kidolgozott lenyúlásokat ad elő, összegyakorolt kifinomultsággal.

Általában véve mi csak az amatőrizmus könnyed színeit hozzuk bele az Önök világába – hangoztatják, egyre többször. – Semmiképpen se tessenek minket komolyan venni. Hiszen, mint azt az építész szakértőnk is megmondta, ami erkélyt mi egy kastélyra odateszünk, az is csak olyan tervezgetés meg építgetés, bármikor lebontható, akár két nap alatt. Amiképpen az sem érdekes (és ezt már a kormányszóvivő mondta), ha éppen a Nemzeti Banknál akarunk magánpénzzé változtatgatni közpénzeket. És hogy ez mennyire csupán könnyed játszogatás, az abból is látszik, hogy hiszen végül nem is tudtuk sikerre vinni. Mi magunk láttuk be, hogy kevés gyakorlás volt mögötte, és föl sem volt építve rendesen a darab. Joggal fütyülte ki az AB. Ettől persze egyes ellenzéki személyek rögtön vérszemet kaptak, s azt gondolták, nekik is jár egy kis -gat, -get: eljátszogatnak a joggal, beperelgetnek minket, és rendszerünk oszlopos tagjának csíkos rabruhás képét helyezgetik ki a címlapjukra. Pedig jó volna, ha végre megértenék, hogy amit mi előadunk, azon nincs semmi számon kérni való; tessék abbahagyni a följelentgetést, és mindenki rendben haladjon tovább.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 17. szám, 2024. április 26.
LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
Élet és Irodalom 2024