XLIV. VFOLYAM, 1. SZM, 2000. janur 7.
Esterhzy Pter: Az arc (beszd-vzlatok) Kczin Pter: A kormny msfl ve Fik a bnyban XIV. Ketten egy j knyvrl - Ottlik Gza: Tovbblk (Krolyi Csaba, Mszros Sndor) Dokumentum: a Kamenyec-Podolski deportlsok gye S Irodalom: Lackfi Jnos, Marno Jnos s Timr Gyrgy versei Podmaniczky Szilrd s Tolnai Ott przja
Fejlc

MEGYESI GUSZTV:

A jegyszed ve

Jl kezddtek a ktezres vek, klnsen a jegyszedknek. Mint ismeretes, az j esztend els napjn tbb mint tizentezer ember nzte meg a koront jdonslt helyn, a Parlament kupolacsarnokban, s tovbbi ers rdeklds vrhat, klnsen, hogy a lakossg a millennium vben ingyen tekintheti meg a koronzsi kszereket.
      Pontosabban szlva, csak a magyar lakossg, mert a klfldieknek 1100 forintot kell fizetnik, kivve azt az esetet, amikor valaki klfldn l ugyan, de magyar. Az ember persze mr a magyar-nem magyar felosztstl is felhorkan, automatikusan bocskait keres a ruhaklcsnzben, kardot kt az oldalra, de mindenkpp elkotorja a keresztlevelt, gondolvn, nem rt vigyzni. Ez mg a kilencszzas vek beidegzdse. Hla az gnek azonban, az illetkesek gy dntttek, hogy flre az adminisztrcival, s ne kelljen a ltogatknak semmifle igazolvnyt, anyaknyvi kivonatot, tlevelet felmutatniuk, elg, ha magyar nyelven krik a bejratnl a jegyet.
      Mrmost ez igen szp s praktikus gondolat, s nincs senki megalzva.
      Csakhogy az let bonyolultabb. Mert mi van akkor, ugyebr, ha egy Maka-szigeti frfi ll oda a pnztrhoz hevesen gesztikullva, hogy n krni ngy jegy into the kupolacsarnok, majd emigrns csaldjval egytt behatol a trvnyhozs hzba, egyenesen a klendium el. Nyilvnval, hogy nem magyar, viszont ht ppensggel magyarul beszlt. Nehz krds, s tnyleg nem gondoltam volna, hogy az illetkesek meg tudjk a problematikt oldani. De sikerlt. Amint azt sajttjkoztatjn a Hzelnk hsz tvkamera s mikrofon eltt bejelentette, nem gy van az, hogy csak odamegyek s azt mondom, pliz, kt jegy, ez nmagban nem elg, plne paprbl olvasva, hanem, s idzem a Hr-3 tudstst, a ltogat "j magyarsggal s nyelvhelyessggel ignyelje a jegyet, teht nem elg, hogy krek kt jegyet, mert azt nem fogadjk el". Adni nekem kt jegy, s az arab mr hzhat is haza.
      Igen m, de ez a rendkvl praktikus, st, hozzteszem, liberlis megolds is okozhat gondokat. Az rendben van, hogy nyelvben l a nemzet, s ahogyan azt Nemeskrty tanr r, millenniumi kormnybiztos olyan szpen elmondta az Operban, a nyelv a legfbb kincsnk, de ki s milyen alapon fogja eldnteni, hogy ki beszl j magyarsggal s nyelvhelyessggel, s fkpp, hogy milyen pldamondatok alapjn. Pchy Blanka mr nem l. Tlcn knlta magt a lehetsg, hogy az Akadmia nyelvi bizottsgt kellene mozgstani, egy ltogatra t nyelvszprofesszort kldeni, m a kupolacsarnok eltt irt nagy a huzat, msrszt mr kt nyelvsz is t percen bell ssze tud verekedni, aminek a vge az, hogy a turista belesl az isa, por s hamuba, s bellhat a nmetek kz. Krds tovbb, hogy ha egy kupolacsarnokba akkreditlt nyelvszprofesszor komolyan veszi a zsrorsgt, akkor nem kellene-e azonnal kirgnia az egsz Hzbl a kpviselk felt, akiknek nehz olyan pldamondatot tallni, hogy rtheten, hanyag elegancival, de nyelvszetileg tkletesen el tudjk mondani.
      Egy ilyen rendszer mkdse rtelemszeren jabb hatvannyolcmillit emsztene fel, a trsadalom tovbb szakadna, mert akinek pldul vizsgadrukkja van s dadog, ha feleltetik, az hiba szrmazik igazolhatan Emese sanynktl, mehet haza. A Fy utcai knai meg esetleg tkletes magyarsggal kzli a bejratnl, hogy a radvnyi stt erdben halva talltk Brczi Bent, s ettl fogva gy grasszlhat a Szent Korona eltt, mintha a dli Szing-dinasztia minden tagja azt viselte volna. Logikus, hogy a koalci az orszg mai ideolgiai helyzetben nem engedhet meg ekkora kockzatot, a nemzet amgy is unja az ilyes vitkat, egy kormny kormnyozzon, ne pediglen magyarozzon, idegenezzen, ennyire direktben legalbbis ne, ez a np Szent Istvnt vlasztotta az vezred embernek, utcahosszal megelzve Kdr Jnost, igaz, Horn Gyula is Gncz rpd mgtt vgzett az vtized embere toplistn. Nem j a nppel mr a kupolacsarnok eltt kukoriczni, egybirnt a Tower eltt se a Lord Mayor ll, hogy szemlyesen krdezze ki a magyar turistt a korai Shakespeare-szonettek alapjn.
      Marad a jegyszed.
      A millenniumi dnts rtelmben fogja megmondani a kapunl, hogy ki magyar s ki nem az. Ezekben a sorsfordt idkben a Fidesz mr az j esztend els napjn visszajutott oda, ahonnan minden kurzus elindul, s ahov elbb-utbb vissza is jut: a jegyszedhz. A jegyszeds mint legfbb hatalmi g, a jegyszed mint legfbb kzjogi mltsg. Ebben azrt, lssuk be, komoly tvlatok vannak. Kell egy ilyen intzmny, kvzi elrs, amely megteszi azt, amit a hatalom azrt direktben nehogy mr megtegyen. Nem kell itt idegenszerzni, nem-magyarozni, hazarulzni, hiba van magyar szemlyi igazolvnyod, mondhatja brmikor egy jl kpzett jegyszed, nem mondtad el hromszor hibtlanul, hogy jobb egy ldnyak tz tyknyaknl, a viszontltsra. Minden hatalom igazi lettemnyese a jegyszed. Ha akar, minden rendszerben ptszket visz a nztrre, de ha gy akarja, akkor nem, nem vletlen, hogy jegyszedvel szemben sohasem cinikus az ember, st, htattal, suttogn beszl vele, ezenfell a jegyszednek elemlmpja van, krtte vilgossg gyl a settsgben s az ember megjuhszodik.
      Egy orszg nagyon meg tud juhszodni. A szemlyi igazolvnyt azrt emltettem az imnt, mert ha teszem azt, annak alapjn engednnek be ingyen mint magyart, egyszeren sohasem lthatnm azt a koront. Az egsz megreformlt okmnykibocstsi rendszer ugyanis mr az v harmadik napjn sszeomlott. Mondjuk, ez gy, nmagban mg nem zavarna, csakhogy nincs szemlyim, tavaly mr nem adtak jat, idn meg mg nem tudnak, s mg ez is hagyjn, m minden illetkes a Belgyminisztriumtl az nkormnyzatokon keresztl az utols irodig tudta, hogy a rendszer eleve nem fog mkdni, de gy kell tenni, mintha mkdne. Ilyenkor felfordulsra szmtana az ember, m az orszg blcs, s hallgat, a rendszer elmletileg mkdik, mondjk neki, amire blint, de pldul Zalban egyetlen ember se kereste fel az j okmnyirodt, mert minek.
      s decemberben az egsz orszg a Budapest Sportcsarnokot sratta, az illetkesekkel s a jegyszedkkel az len. Most meg szinte fel sem tnik a hr, hogy nem kszlt el a kormnylsre a sportminisztrium feljtsi tervezete, mert a j szakemberek eddig szabadsgon voltak, s rengeteg hivatal zrva volt. A katonkrl nem beszlek. A katonk, de legelbb is a tisztek s a vezrkar j ltzket kapott, magyarhoz mltt, ruhnknt szzezer forintrt, de agyhrtyagyulladsos jrvny s halleset kell hozz, hogy kiderljn, a katonk embertelen krlmnyek kztt lnek, moslkot esznek, nincs fts, az orvosok mindenre Algopyrint adnak, s ahogyan az ombudsman mondta, "a szemlyes kapcsolatokon mlik, hogy az NTSZ tudomst szerez-e a laktanykban kitrt s adott esetben a lakossgot fenyeget jrvnyrl". Plusz a belvz, amelyrl alig esik sz az illetkesek rszrl, igaz, nincs mitl tartani, a Krsk apadnak, az nkormnyzatok pedig 1,6 millird forintot kapnak idn a krok utn, a tavalyi 17 millird helyett. Csakugyan mi az a hatvannyolc millis koronaceremnia mindezekhez kpest?
      Nansz. Szp, nagy csend van, akr a kupolacsarnokban, mltsgteljes millenniumi, s vgre megtudni, ki brja jobban a magyart. mbr nem tudom, hogy az a Krs-menti ember, akit a tvben lttam a koronannepsg napjn, s aki napi harminc vedernyi vizet hord ki mr egy hete a hzbl, ha mondana egy-kt szvbl jv magyar szt igazolskppen a bejratnl, beengedn-e a jegyszed.