Péterfy Gergely

Július 21-i számunkban Reményi József Tamás nyílt levelet intézett írótársaihoz, melyben határozottan bírálta a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (továbbiakban: KMTG) Előretolt Helyőrség Íróakadémiájának minden hasonló intézménnyel szembeni kivételezett helyzetét, és ezen keresztül a közreműködésre felkért írók cinikus hozzáállását: „Látom, nem is olyan lassan a pénzzel együtt egyre többen elfogadjátok majd, hogy a Tőletek elvett és egy bábukézben megnövelt összegeket, mindazt, amit a Ti kivéreztetett írószervezeteitektől, pályázó társaitoktól, kiadóitoktól, lapjaitoktól, Tőletek magatoktól zároltak, megcsapoltak, megvontak, immár megjuhászodva itt visszakaphatjátok” – írja Reményi, kérve a felkérteket, hogy személyükkel ne legalizálják a torz és aránytalan támogatást.

A Népszava július 29-i száma összeállítást közölt, amelyben Szőcs Géza, aki az ÉS-ben válasz nélkül hagyta Reményi levelét, a napilap megkeresésére általánosságban reagált, mondván, „a tehetséggondozó, vagy akadémia, vagy kft., bárhogyan nevezzük, azért szúrja sokak szemét, mert az uralkodó véleményformáló centrumok, kánongyártó műhelyek, megmondó monopóliumok érdekeit sérti”.

Vita kerekedett az Élet és Irodalomban, melyben megszólalt Krusovszky Dénes (A közép széle és vége, 2017/32., aug. 11.), Grecsó Krisztián (Menekülő helyőrség, 2017/33., aug. 18.), Demény Péter (A vidor loholók, 2017/34., aug. 25.), Fehér Renátó (Mi mind ők voltunk egykor, 2017/34., aug. 25.), Kőrössi P. József (A Főnök, 2017/34., aug. 25.) és Selyem Zsuzsa (Ők majd bevédenek, 2017/34., aug. 25.), Gaborják Ádám: A KGMT után? (2017/35., szept. 1.), Antal Nikolett–Korpa Tamás: Hamis remény? (2017/35., szept. 1.). Mostani számunkban Péterfy Gergely írását olvashatják. Közléseinkre felhívtuk Orbán János Dénes és Szőcs Géza figyelmét, véleményük megírására kérve őket.

Tovább

Tovább

Tovább

Van mese - TEMATIKUS PRÓZA-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az ÉS-olvasást nem lehet elég korán kezdeni. Vagy jelen esetben: az ÉS-olvasó szülőknek az esti fölolvasást. Az e heti prózarovatban ugyanis a következő ÉS-olvasó generációk megnyerésében reménykedünk. A két - természetesen másutt még nem olvasható - mese mellé állandó tárcaírónk, Szív Ernő is hozzáadta a magáét. Van mese. 

Tovább

Tovább

Tovább

Jimensee

Tovább

Tárcatár

Tovább

Tárcatár

Tovább

Tárcatár

Tovább

Tárcatár

Tovább

Tárcatár

Tovább

Tárcatár
Tovább

Tárcatár

Tovább

Berlin-Wannsee
Tovább

Tárca

Tovább

Tárca

Tovább

Tárca

Tovább

Kende Tamásnak

Tovább

(krúdyáda)

Tovább
Élet és Irodalom 2018