Codău Annamária

Alina Nelega: Mintha mi sem történt volna. Fordította András Orsolya. Lector Kiadó, Marosvásárhely, 2023, 452 oldal, 4550 Ft

A regény világában nyíltnak, egyenesnek lenni – nem feddhetetlennek! – veszteségek sorához vezet, mert a közeg ezt bünteti. A közeg nemcsak a Ceaușescu-diktatúrát jelenti (nincs „mi” és „ti”, 325.), hanem a mindennapi kapcsolathálót, az ügyeskedés, a helyezkedés, az engedelmesség és alkalmazkodás elvárásának, a „pilák” (románból vett szó, protekcionizmust jelent) kultúráját is. Eszerint muszáj kicselezni a hatalmat, hogy létezni lehessen – de ezzel együtt jár a sorstársak kicselezése is. A főszereplő, Cristina, akit 12. osztályos korától a bölcsészkaron, majd román- és angoltanárnőként töltött évein át a 29. életévéig követünk, nem akar cselezni, jelzésekből érteni – azt azonban mondjuk nem bánja, ha a kihelyezések világában a szülei intéznek neki olyan állást, amire nincs elegendő kompetenciája, s van egy felsőbbrendűségérzése is másokkal szemben.

Tovább

Elinor Cleghorn: Szenvedő nők – Mítosz és gyógyítás egy férfiközpontú világban
Julie Otsuka: Buddha a padláson
Milbacher Róbert: Keserű víz
Kustos Júlia: Hullámtörő

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tovább

► Terézia Mora: Nap mint nap. Fordította Nádori Lídia. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2023, 496 oldal, 5499 Ft

Abel Nema látványosan kísérleti irodalmi figura, részben a posztmodern utórezgéseket mutató írói technika (amely bár következetes, eluralkodik a regényen) és önkény tárgyaként (lásd a már az első oldalon előre jelzett két „csodát”). Például nem érthetjük, miért érdekes mások számára, hisz alig nyilvánul meg. El kell fogadnunk, hogy az elzárkózása az, ami izgató s frusztráló, plusz a 10 nyelv ismerete s akcentus nélküli beszélése egy baleset után megjelenő nyelvi képességnek és egy fonetikai labornak köszönhetően. Ugyanennek a balesetnek következménye a fizikai érzékelés tompulása (kivéve a „fiúcskák” irányában érzett izgalmat) és a tájékozódás képességének hiánya. Tehát megszakadt Abel közvetlen kapcsolata a külvilággal: „Él bele a világba, de nem ebben a világban él.” (15.).

Tovább
Élet és Irodalom 2024