Tömpe István

Tovább

Ebben a privatizáció kezdeteiről szóló írásomban az olvasó emlékezetét igyekszem felfrissíteni. Milyen szerepet játszott a kor politikai elitje, a vállalati vezetők, a gazdaságirányítók, tanácsadók? A vállalati tanács és a társasági törvény házassága hogyan vezetett el a reformkurzus csúcsára, s hogyan omlott össze? Magyar tulajdon, magyar tulajdonos és/vagy külföldi, pénzt ad a tőkés vagy piacot vesz: a kor népszerű kérdései.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

A NER Zuckerberget megelőzve megteremtette a magyar metaverzumot. Előre rögzített jellemek, jók és rosszak, ámuló polgárok és a vezér.  Agresszió, várakozási lista, háború, halál, járvány, infláció csak nyomokban bukkan fel. Az alaptörténet mindig ez: kitartó gonoszok és győzedelmes hősök küzdelme a vezér irányításával. Jellemfejlődés nincs, Tom és Jerry szerkezetű világ ez, csak nem olyan szórakoztató.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

A pillangóhatás, amely a változásokat beindítja, mintha a semmiből jövő áramlatokat jelezné; néha egy mélyből jövő apró rengés váltja ki az összeomlást. Valójában sohasem vagyunk egészen tudatlanok, a változások előre jelzik magukat. Már látjuk a NER előtt szálldosó pillangókat.

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024