Sinkó István

(Pető István kiállítása a Várfok Galériában 2023. december 22-ig látható.)

Időkön innen és túl látjuk a rétegzett felületekre írt fiktív vagy valós szövegeket, látjuk Monet vízililiomainak égi mását (azaz totális absztrakcióba emelt mását). Látjuk a faágakat, melyek sűrű bozótba rendeződnek, és azokat a letört ágakat is, melyek felkerülnek a képmezőkre. Sőt, e faágak égett részei mint szénvonalak jelentkeznek. Pető totálissá teszi az expresszív megjelenést a vásznon.

Tovább

Tovább

(Gábor Áron kiállítása a Műcsarnokban 2024. január 28-ig látható.)

Gábor Áron tehát művészetének kezdeti szakaszában már olyasvalamit fogalmazott meg, ami mindmáig aktuális. Szabadság, mozgás, Hegyi Lóránd szavával élve, fluiditás. A második terem önvizsgálati, absztrakcióval és expresszionizmussal telített munkái, mint a Szemlélődő fej vagy a Szilánkos fej (mindkettő 1996-ból), újabb kérdésre keresnek választ. Egy művészi ars poetica nagy kérdésére: hol a helyünk a világban? Gábor erre nem ad konkrét választ, de fej- és arcelemzései – melyek tovább nyúlnak a kétezres évek elejére – vívódást, a világ zavaros voltának rögzítését mutatják.

Tovább

Tovább

Tovább

(A Teremtés – A létezés ereje című kiállítás a HAB Galériában 2024. január 15-ig látható.)

Létrehoztak egy olyan, filozófiákkal, kétséges válaszokkal és választott kétségekkel teljes, összetett kiállítási anyagot, melynek megtekintése után a nézőt további értelmező kérdések, felismerések és kétségek is gyötörhetik. Olyan teremtő összefüggéseket mutat fel korokon átívelő kiállítási anyagában a kurátor, melyek egy dolgot bizton állítanak; a művész folyamatosan deifikálódik – megistenül – munkája során. Hisz alkot, teremt, létrehoz.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

 (Látencia. Kondor Attila, Szurcsik József és Várady Róbert közös tárlata, Újlipótvárosi Klub-Galéria. A kiállítás szeptember 29-ig látható.)

A Kósa Gergely és Virág Ágnes kurátori munkájával elkészült tárlat különleges helyet foglal el a kiállítási életben, hisz nem csupán három festő egymás mellett megjelenő munkásságából ad metszetet, de egy egymást erősítő, gondolatokban és érzésekben gazdag művészeti együttműködésre is utaló bemutató látható az Újlipótvárosi Klub-Galériában.

Tovább

Tovább

„Latorként a tér és idő keresztjére
vagyunk mi verve emberek”

 (Simone Weil)

Tovább

Mottó: „Világunk már nem növekedés,
hanem a kinövések világa.”

 (Jean Baudrillard)

Tovább

Dréher János kiállítása a Fúgában szeptember 3-ig látható.

Mottó: „A rom egy elmúlt élet jelen lévő formáját teremti meg,
de nem tartalmainak vagy maradványainak,
hanem múltjának mint olyannak megfelelően.”

(Georg Simmel: A rom)

Tovább

Mottó: „Rejtelmek ha zengenek…”

(József Attila)

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2023