Geskó Judit

(Demonstráló építészet – Keszthely 1981. Kiállítás Nagy Bálint, Konrád György és Rajk László emlékére. Art Department. Megtekinthető november végéig.)

Amikor 1982–1983 során többen előkészítettük, rajzoltuk, színeztük és festettük Rajk Júlia Hankóczy utcai üres lakásában a keszthelyi pályadíjat nem nyert, de nemzetközi hírt szerzett terveket a lille-i bemutatóra, nem tapasztaltunk semmi kétséget, szorongást vagy félelmet a rajzoló barátok között, bár minden este és éjszaka ott állt az utcalámpa éles fénycsóvája alatt egy-egy rendőrautó, benne egy hölgy és egy úr. Ezt a fénycsóvát alkalmazta aztán Rajk Laci egy életen át a saját jelképeként több munkáján is.

Tovább

Tovább

Évtizedek óta invitálják a város barátait kulturális intézmények megnyitására. Az Európai Unió és a gazdasági élet szereplői támogatásának köszönhetően 2010-ben megnyílt a Vaszary Galéria, és több más, az új hagyományok megteremtésén dolgozó intézmény is. Otthonra talált e városban a modern művészet.

Tovább

(Válogatás Hollán Sándor a Szépművészeti Múzeumnak adományozott műveiből, Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, megtekinthető 2022. február 13-ig.)

Hollán a titkot kutatta egy munkás, alkotói életen át. A benyomásaival ránk nehezedő világot alkotói szemével átformálva, új tárgyként nyújtja át nekünk. Alkotó nézésének eredménye ez az újrateremtett valóság, amelyben megnyugvást is találhatunk. Ez talán a legnagyobb létező titok. Ám mindig a költő fogalmaz a legpontosabban:

Tovább

Tovább

Tárlat

Tovább
Élet és Irodalom 2024