Csontos Erika

► Nagy Gabriella: Elviszlek Ame­rikába. Kalligram Kiadó, Budapest, 2023, 272 oldal, 3990 Ft

Mindhárom résznek más a nyelvezete, más a kiküzdött formája. Az első rész korábbi verziójának részei eredetileg a Népszabadság tárcarovatában jelentek meg. Véleményem szerint a szöveg előnyére vált a radikális átdolgozás. A közvélemény kórusa a korabeli élőbeszédet, a második, jelenetezős, mozgalmas rész a pszichiátria tudományos nyelvezetét imitálja, a harmadik pedig lírai, látomásos szövegdarabkákból áll. A három részt azonban motivikus kapcsok kötik össze. Visszatér például a méricskélés, a csikóhal, a fülkagyló, az akvárium motívuma. A Kiss Béla által készített impozáns akvárium és benne a halacskák nemcsak a vergődtetett nők metaforáivá, hanem konkrét cselekménybonyolító elemekké válnak a mű irtóztató hatású csúcsjelenetében.

Az Elviszlek Amerikába valódi írói remeklés. A jövőben feltehetőleg interdiszciplináris tanulmányok is fognak születni e regényről, miközben húsbavágó tétje, és az áldozat-lélektant megjelenítő történet izgalmas „húzóereje” miatt közönségsiker is remélhető.

Tovább

Adatokat kellett táblázatokba bevinnie, meghatározott szempontok szerint. Zsolt lassú volt, és szenvedett a klimatizált műlevegőtől is, ám kint 37 fok volt, nem mert panaszkodni. Jobb oldali könyökszomszédjáról, Edelényiről nagyjából annyi derült ki, hogy szabadidejében Mikiegér szobrokat barkácsol hungarocellből. Edelényi próbálta áttölteni az ő fejébe az életbiztosítási matematika esszenciáját. Van ugye az úgynevezett néphalandósági táblázat, ami az egész lakosság átlagos halandósági viszonyait tartalmazza, amin belül bizonyos rétegek halandósága jelentősen eltér egymástól. Egy biztosító esetében nem lehet feltételezni, hogy ügyfeleik az átlagból kerülnek ki.

Tovább

Perintfalvi Rita katolikus teológus, a feminista és a felszabadítási teológia meghatározó képviselője idehaza. Két ország között ingázik, a grazi egyetem posztdoktori oktatója. Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók az egyházban című könyve magyar katolikus papok és szerzetesek szexuális visszaéléseiről szól. Az interjúban főleg az áldozatok szemszögére koncentrálunk, de szóba kerül Hodász András megtévesztő videója, a meditáció gyógyító hatása, valamint a szerző személyes élményeit is megosztja velünk.

Tovább

Gács Anna A vágy, hogy meghatódjunk című új esszékötete az önéletrajz műfajának meglepően innovatív kortárs verzióival foglalkozik, nemcsak irodalmi, képzőművészeti alkotások, hanem többek között holokauszt-tanúságtevő videók és Booktube-videók vizsgálatán keresztül. A szerző irodalomkritikus, szerkesztő, fordító, egyetemi oktató. Korábban a Szépírók Társasága elnöke volt. Kutatási területe a kortárs irodalom és művészet, irodalomelmélet és médiaelmélet. Korábbi kötete, a Miért nem elég nekünk a könyv 2002-ben jelent meg.

Tovább

A költő, műfordító Halasi Zoltán versszerű prózája (Út az üres éghez, 2014) és „regényes” verseskönyve (Bella Italia, 2016) vadonatúj poétikával, a kultúra, a mentalitás fénytörésében ábrázolja az embert. Emellett Halasi az elmúlt években a Nobel-díjas Elfriede Jelinek hét drámáját fordította le. A téli utazás (2017) és a Düh (2019) már könyvformában is hozzáférhető. Az osztrák írónő A királyi úton című, Trumpról szóló szatíráját októberben mutatják be a Katona József Színházban, Máté Gábor rendezésében. E három Jelinek-darabról és Halasi saját, A nép nevében című nagyszabású drámájáról beszélgettünk, amely 2018-ban jelent meg a színház.net-en. Ebben az izgalmasan formabontó, tragikomikus „hazafias revüben” a népbíróságok jelképes tárgylótermében különféle történelmi tudatok feszülnek egymásnak.

Tovább

A nyugati kultúrában veszélyes olyan hangot hallani, vagy olyasmit látni, amit más nem észlel. A „hallucinációkat” többnyire egy súlyos betegség tüneteként értelmezik. Innentől kezdve egyenes út vezet a pszichiátriai diagnózishoz, gyógyszerezéshez, stigmához, kirekesztődéshez. A hanghalló módszer nemcsak módszer, hanem másfajta közelítés: a hangokat, látomásokat, jeleket észlelő emberek mások számára furcsának tetsző élményei ugyanis általában kapcsolatban állnak fel nem ismert traumáikkal és konfliktusaikkal. A hangok metaforikus üzeneteinek megértése, az élmények feldolgozása felépült sorstársak, úgynevezett tapasztalati szakértők segítségével történik. A módszer kidolgozása a maastrichti egyetem volt pszichiátriaprofesszora, Ma­rius Romme, valamint munkatársa és felesége, a tudományos újságíró Sandra Escher nevéhez fűződik. A Hanghalló Mozgalom (Hearing Voices Move­ment) a 80-as évek végén Hollandiában indult el, jelenleg már 35 országban vannak önsegítő hanghalló csoportok. Magyarországon az Ébredések Alapítvány hat éve ad otthont a hanghalló csoportnak, a módszert dr. Harangozó Judit közösségi pszichiáter ötlete alapján és támogatásával Mérey Zsolt adaptálta. Marius Romme és Sandra Escher az alapítvány konferenciájának díszvendége volt.

Tovább

Büky Dorottya: Angyalboksz. Nehézfiúk a börtönéletről. Ad Librum Kiadó, Budapest, 2017, 192 oldal, 3490 Ft

Büky Dorottya szabadult „köztörvényesekkel” készült Angyalboksz című kötete 7 interjút tartalmaz, 7 tévelygő, ám új életre törekvő férfi sorsát ismerjük meg. Elképesztő sorsdrámák, különös véletlenek. Viszolygástól az eufóriáig terjedő érzelmi skálát élhet meg az olvasó, bár a könyv nem bulvár-borzongást szeretne kiváltani. „Az idegenkedés csak addig tart, ameddig a kívülállás” – írja Feldmár András az előszóban. Büky Dorottya néhány hét alatt győzte le belső ellenállását, miután a balassagyarmati börtönparancsnok kérésére 7 évvel ezelőtt elvállalta, hogy önkéntes társaival együtt Mesekört tart a fogvatartottaknak.

Tovább

Tóth Krisztina: Pillanatragasztó. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2014. 222 oldal,2990 Ft

Tovább

Erdős Virág: ezt is el. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2013. 71 oldal,2290 Ft

Tovább

Hajnóczy Péter: Jelentések a süllyesztőből

Dr. Kovács József: Bioetikai kérdések a pszichiátriában és a pszichoterápiában

Buda Béla: Az elme gyógyítása

Szendi Gábor: Boldogtalanság és evolúció

Tovább

Tovább

Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója. Fordította Nagy Boldizsár. Kolibri Kiadó, Budapest, 2012. 333 oldal, 3490 Ft

Tovább

„Vacsora után George előkapta a bendzsóját, és játszani akart rajta, Harris azonban óvást jelentett be: azt mondta, fáj a feje, és nem érzi magát olyan állapotban, hogy kibírja a bendzsózást. George úgy vélte, egy kis zene csak jót tenne neki, hiszen, mint említette, a zene gyakran simítja ki az ember idegeit, s gyakran mulasztja el a fejfájást. Pengetett is két-három hangot, csupán azért, hogy Harris hallja, miként szól a hangszer. Harris azt mondta, akkor már inkább a fejfájás.” (Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban. Ford. Barabás András)

Tovább

Tovább

Szabó Attila: Pocakmese. Maros Krisztina rajzaival. Kolibri Kiadó, Budapest, 2012. 56 oldal,2490 Ft

Tovább

Ketten egy új könyvről - Spiró György: Drámák V. Scolar Kiadó, Budapest, 2012. 318 oldal, 3750 Ft

Tovább

Tovább

Tovább

Borbás Mária: Így irtunk mi, avagy a műfordító sem fenékig tejfel
Tovább

Simon Singh-Edzard Ernst: Trükk vagy terápia? Kereszttűzben az alternatív gyógyászat. Fordította Gyár­­fás Vera

Tovább
Élet és Irodalom 2024