Cserba Júlia

Sulyok Miklós a Bródy Sándor utcában tartja fenn lakásvendéglőjét, a Kertész utcában pedig az M. nevű, mára ikonikussá vált, különleges dizájnú kisvendéglőt. Matematikusként kezdte, a demokratikus ellenzék tagjaként elbocsátották állásából, volt ács segédmunkás, fordító, illegális nyomdász, valamint lap- és könyvkiadó, végül vendéglátós lett.

Tovább

Tovább

Április első napjainak egyikén párizsi magyar barátaimmal elsétáltunk a Cité des Arts1-hoz, amelynek kertjében, egy Shakespeare Globe-ját imitáló ideiglenesen felállított színházépületben március óta Shakespeare darabjait játssza egy független társulat, a Les Mille Chandelles. A kert bejáratánál ácsorgó, szegényesen öltözött, feltűnően sovány, középkorú férfi – magyar beszédünket hallva – megszólított: „Próba folyik, de nyugodtan menjenek be, csak a mobiltelefonjukat kapcsolják ki.” Bevallom, ezek után a készülő Shakespeare-előadásnál is jobban érdekelt, ki ez a férfi, honnan jött, és hogyan került a társulathoz. Az interjú az ezt követő néhány beszélgetés szerkesztett változata.

Tovább

A két Franciaországban élő szerző, Bokor Miklós és Wiener Pál Leszámolhatunk-e Hitlerrel? című kötete, amelynek alcíme Pszichoanalitikus szemléletű tanulmány, és amely először 2010-ben jelent meg Párizsban Peut-on en finir avec Hitler? címmel a L’Harmattan Kiadó gondozásában, néhány hete magyarul is olvasható Tótfalusi Ágnes fordításában. A hozzá előszót író Erős Ferenc szerint a könyv figyelemre méltó hozzájárulás a nácizmussal foglalkozó pszichológiai szakirodalomhoz.

Tovább

Tovább

Tovább

Batár Attila urbanista-építésszel Cserba Júlia készített interjút

Tovább

Jean-Pierre Frommerrel, a Les Mardis hongrois de Paris (Párizsi magyar keddek) elnökével, a Francia Környezetvédelmi Minisztérium munkatársával Cserba Júlia készített interjút

Tovább

Bíró Yvette filmesztétával Cserba Júlia készített interjút

Tovább

Serge Kovacs újságíróval Cserba Júlia készített interjút

Tovább

Batár Attila építésszel Cserba Júlia készített interjút

Tovább

Patrick Zachmann fotóriporterrel Cserba Júlia készített interjút

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024