Kelemen Gábor

► Máté Gábor és Máté Dániel: Normális vagy. Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban. Fordította Dési András György. Open Books Kiadó, Bu­da­pest, 2022, 592 oldal, 5599 Ft

A magyar nyelvű kiadás főcíme döntően eltér, egyenesen ellentéte az amerikaiénak. Míg a magyar felirat azt nyilatkoztatja ki, hogy „normális vagy”, addig az amerikai főcímben a „normális mítosza” szerepel, méghozzá a mítosz szónak abban a köznapi jelentésében, mely a fogalmat a babonával és a tévhittel azonosítja. „Miért csak mítosz a normalitás”, olvasható kérdőjel nélkül a bevezető címében. Lényeg, hogy más legyél. A szenvedélybetegséggel kapcsolatos mítoszok lerombolása, szól a 15. fejezet címe, kifejezve egyrészt a szerzők mítoszoszlató szándékát, másrészt pedig azt a meggyőződésüket, hogy normális dolog másnak, vagyis abnormálisnak lenni. A könyv zárófejezete az Egy mítosz trónfosztása címet kapta. A fejezet első sora leszögezi, hogy a normalitás ártalmas mítosz.

Tovább

Tovább

Heller Ágnes: Tragédia és filozófia. Párhuzamos történet. Gondolat Kiadó, Budapest, 2021, 304 oldal, 3000 Ft

A Tragédia és filozófia Heller Ágnes tragédia-filozófiai hattyúdala. Habár Heller a filozófia és a tragédia halálának kérdését feszegeti, ő mégis filozófusként akart a XXI. század nem öregedő „gyermeke” lenni. Az 1990-es évek erkölcselméleti munkái a Személyiségetikában érték el csúcspontjukat. Vajon kidolgozható-e a személyes tragédia egyelőre nem létező filozófiája? Ezt nem tudjuk. Mindenesetre Heller megtette a kezdő lépést ebbe az irányba.

Tovább

Heller Ágnes: Az önéletrajzi emlékezés filozófiája. Múlt és Jövő Kiadó, Budapest, 2015. 228 oldal,3200 Ft  

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024