Gyenge Enikő

► Stachó László: A zongoraművész Bartók – modellek és ideálok. Balassi Kiadó, Budapest, 2022, 345 oldal, 4200 Ft

Stachó munkája a zseniális zeneszerző zongoraművészi útját, a hangszerességnek a tanári munkával is egybefolyó fejlődését, elágazásait és személyes sajátosságait követi a fennmaradt tudományosan értelmezhető dokumentumok alapján. Mit jelent ez? Először is Bartók hozzáférhető eredeti felvételeinek ma már professzionálisan mérhető és elemezhető vizsgálatát. Előadóművészi elképzeléseit a lehető legrészletesebben megmutató pedagógiai és művészi célú kottaközreadásainak elemzését, minuciózus közreadói bejegyzéseinek számbevételét és e kiadványok összevetését a késő XIX. századi és a XX. század eleji (korabeli) kiadványokkal. A hangversenyeihez, zenészpartnereihez köthető dokumentumok, személyes emlékek vizsgálatát. És persze növendékeinek visszaemlékezéseit.

Tovább

A fesztivál pár éve elindított „Zeit mit XY” sorozatának eredeti célja az volt, hogy egy-egy kortárs vagy XX. századi komponista életművét több oldalról megvilágítva, színpadi, zenekari, kamarazenei produkciókon keresztül vegye górcső alá, több „időt” szánva a megismerésére. Innen a sorozat magyarul nem pontosan visszaadható címe: Zeit mit XY… Korábbi években Grisey, Ustvolskaia, Furrer, Dusapin, Enescu, Feldman életműve került fókuszba, 2021-ben meglepetésre, J. S. Bach (Schiff András remek partita-koncertjéről e sorok írója is beszámolt), idén pedig, nagy örömünkre, Bartók. (Az Ünnepi Játékok hivatalos programjában első ízben 1931-ben csendült fel Bartók zenéje, a Táncszvit, egy Dohnányi Ernő által dirigált nagyszabású magyar esten, és ezt követően máig éppen 150 alkalommal hallgattak Bartókot. A Kékszakállú is már háromszor – 1995, 2001, 2008 – volt műsoron, egy ízben Fischer Ivánnal, Komlósi Ildikóval és Polgár Lászlóval.)

Tovább

Salzburg télen-nyáron Mozart városa, de nyáron hektikus és sznob, tele turistacsoportokkal, közlekedni lehetetlen, a Tomaselliben nincs hely, a pincér kelletlen és alig várja a Salzburgi Játékok végét. Télen viszont teljesen átváltozik a hely, csend és nyugalom, a háttérben havas hegycsúcsok, a karácsonyi őrület a múlté, kisimult arcok néznek vissza mindenhonnan.

Tovább
Élet és Irodalom 2022