Szira Péter

Catherine Belton: Putyin emberei – Hogyan szerezte vissza a KGB Oroszországot, és gyűrte maga alá a Nyugatot. Fordította Bujdosó István. Libri Kiadó, Budapest, 2022, 590 oldal, 6490 Ft

A szerző tehát nem ok nélkül, majdhogynem bekezdésről bekezdésre, újra és újra emlékezteti az olvasót arra, hogy a KGB/FSZB nyílt vagy fedett szolgálatosai a Szovjetunió összeomlása után is gyakorlatilag mindenhol jelen voltak, és csak arra vártak, hogy a szervezet befolyása újra megkérdőjelezhetetlen legyen az átalakuló birodalomban. Ezt pedig a régi KGB-sek útjának egyengetésével érték el. Putyin csak egy volt a jelöltek közül ebben a hatalmi játszmában, és hogy végül ő lett a befutó, abban egyértelműen szerepet játszott a nyilvánvaló jelentéktelensége is. Az ő – főképp a szentpétervári KGB-sekből álló – klánja vette át végül a hatalmat Oroszország felett. Céljuk egy olyan államkapitalizmus megvalósítása volt, amelynek segítségével helyreállítható a tulajdonképpen ideológiasemleges Oroszország birodalmi státusa. Aki ennek a szent célnak és az élcsapat akaratának nem vetette alá magát, azt az egyre gátlástalanabbá váló szerv eltakarította az útból.

Tovább

Az aluljáró. Mégis sokan élnek odalenn. Magyarok, kínaiak, szírek, jordánok, vietnamiak, egyiptomiak, kurdok. Nem elhanyagolható továbbá az az embertömeg, nagyjából háromszázezer járókelő, amelyik naponta megfordul a Nyugati téri aluljáró labirintusában. Budapest legforgalmasabb aluljárója 13 + 3 feljárón át három kerületet – V., VI., XIII. – kapcsol össze a felszín alatt. Aki a poliszok szociális és kulturális antropológiájára kíváncsi, ereszkedjen alá. Magyarok és jövevények a mínusz egyes szinten.

Tovább

A szélsőjobb visszatért, és nem fog meghátrálni! Ezzel a határozott gondolattal zárta az Erő és Elszántság mozgalom alelnöke, László Balázs ünnepi szónoklatát, majd háromszor a langymeleg budapesti délutánba kiáltott: Ébredj, nemzet! A mintegy kétszáz főnyi, egészséges fajtatudatú fehér magyar nemzettestvér a komor náci, Joseph Goebbels útmutatását – Nun, Volk, steh auf und Sturm brich los! – követve ugyancsak háromszor felelt a szónok felszólítására:

– Tombolj, vihar!

Tovább

Persze a sírásóverseny csak a felszín. A bajok gyökere mélyebben keresendő. A temetkezés egésze szorul reformokra, és ilyenkor természetes igényként fogalmazódik meg egy szakmai konferencia megrendezése.

Tovább

Rados Virág: Ádám asszonyai

Szántó Judith: Kis budai bordélyvilág

Kordos Szabolcs: Eszem-iszom Hungary

Tyson: Az utca hercege – kis magyar gettóregény

Tovább

Felborult a status quo egy alig százhúsz állandó lakost számláló Vas megyei településen, Borgátán. A vezetés már nem tudott a régi módon kormányozni, az emberek pedig nem akartak a régi módon élni. A forradalmi helyzet lenini definíciójának némiképp finomított variánsa nagyjából fedi a valóságot e kis közösség esetében is. Az esemény jelentőségét az adja, hogy a kormányzottak elégedetlenségük kifejezésére egy szokatlan eszközt, a tömeges átjelentkezést vetették be, hogy az önkormányzati választásokon a szavazataikkal protestáljanak. Az ügy mögött egy jókora halom pénz is van, de precedenssé azzal vált igazán a borgátai választás, hogy az Alkotmánybíróság sem talált semmi kivetnivalót abban, hogy egy voksolás eredményének megváltoztatása érdekében állampolgárok hirtelen máshol létesíthetnek állandó lakóhelyet.

Tovább

Tovább

Tovább

Szergej Dovlatov: A kihelyezett tagozat - Válogatott elbeszélések. Fordította Abonyi Réka, Kisbali Tamás, Szőke Katalin

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Árpád-medence végállomás

Tovább

Tovább

Országos munkástagozati fórum

Tovább

Legyen úgy, mint régen volt

Tovább

Tovább

IV. Kárpát-medencei Wass Albert vers- és prózamondó verseny

Tovább

Tovább

Ketten egy új könyvről

Tovább
Élet és Irodalom 2024